Gorąca czekolada
Zima to: śnieg, wieczory spędzone pod kocem, skwierczący kominek i oczywiście…gorąca czekolada! I tu czas na dobrą informację. Bo nie musisz rezygnować ze swojego ulubionego zimowego napoju będąc na diecie – wystarczy, że wykorzystasz nasz przepis. A konkretnie – zamiast sklepowej, sypanej czekolady w napoju roślinnym rozpuścisz gorzką czekoladę. A całość wzbogacisz w cynamon, miód, szczyptę soli, wanilię oraz erytrytol (do smaku). Z taką gorącą czekoladą zima zyska zupełnie nowy smak i aromat. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
szklanka mleka roślinnego
250 g
|
0,4
|
sztuki czekolady gorzkiej
40 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
0,5
|
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 g
|
1,5
|
łyżeczki miodu
18 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki dodajemy do rondelka i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut, do momentu, aż wszystko się rozpuści.
Czekoladę dosładzamy erytrolem wedle uznania.
Gotową czekoladę przelewamy do kubka.