Gorąca czekolada

Gorąca czekolada

Zima to: śnieg, wieczory spędzone pod kocem, skwierczący kominek i oczywiście…gorąca czekolada! I tu czas na dobrą informację. Bo nie musisz rezygnować ze swojego ulubionego zimowego napoju będąc na diecie – wystarczy, że wykorzystasz nasz przepis. A konkretnie – zamiast sklepowej, sypanej czekolady w napoju roślinnym rozpuścisz gorzką czekoladę. A całość wzbogacisz w cynamon, miód, szczyptę soli, wanilię oraz erytrytol (do smaku). Z taką gorącą czekoladą zima zyska zupełnie nowy smak i aromat. Smacznego!

5 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,00/5
(z 2 ocen)
Gorąca czekolada
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

423 kcal Kalorie
4 g Białko
20 g Tłuszcze
57 g Węglowodany
204 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
1
szklanka mleka roślinnego
250 g
0,4
sztuki czekolady gorzkiej
40 g
0,5
łyżeczki cynamonu
2 g
0,5
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 g
1,5
łyżeczki miodu
18 g
2
łyżeczki erytrolu
10 g
1
szczypta soli
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

423 kcal Kalorie
4 g Białko
20 g Tłuszcze
57 g Węglowodany
204 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Wszystkie składniki dodajemy do rondelka i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut, do momentu, aż wszystko się rozpuści.

2

Czekoladę dosładzamy erytrolem wedle uznania.

3

Gotową czekoladę przelewamy do kubka.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.