Gołąbki z ryżem i mięsem wegańskim
Gołąbki tylko dla mięsożerców? Oczywiście, że nie! Możesz cieszyć się ich wyjątkowym smakiem również w wersji wege. Gołąbki z ryżem i mięsem wegańskim przygotowujesz podobnie jak te tradycyjne, zawijając farsz w zgrabne paczuszki z liści kapusty.
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
ryżu basmati
|
1
|
opakowanie mięsa wegańskiego Dobra Kaloria
175 g
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
300 g
|
kapusty białej
|
2
|
łyżeczki koperku
8 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Połowę cebuli i czosnku siekamy. Podsmażamy.
Mięso przekładamy do miski. Dodajemy cebulę, czosnek, ryż, sól, pieprz. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
We wrzącej wodzie parzymy liście kapusty, aby były sprężyste.
W liść kapusty nakładamy doprawione mięso z ryżem i szczelnie zawijamy.
Gołąbki układamy w garnku, zalewamy do połowy wodą. Gotujemy pod przykryciem przez 25 minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy pozostałą cebulę i czosnek, dodajemy pomidory z puszki. Gotujemy na wolnym ogniu do rozgotowania pomidorów i zgęstnienia sosu. Sos blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem.
Gołąbki podajemy z sosem, posypujemy posiekanym koperkiem.