
Gołąbki z ryżem i mięsem wegańskim
Gołąbki tylko dla mięsożerców? Oczywiście, że nie! Możesz cieszyć się ich wyjątkowym smakiem również w wersji wege. Gołąbki z ryżem i mięsem wegańskim przygotowujesz podobnie jak te tradycyjne, zawijając farsz w zgrabne paczuszki z liści kapusty.

Kategorie






Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
ryżu basmati
|
1
|
opakowanie mięsa wegańskiego Dobra Kaloria
175 g
|
0,6
|
opakowania passaty
400 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
300 g
|
kapusty białej
|
2
|
łyżeczki koperku
8 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Z kapusty oddzielamy 8–10 dużych liści. Ścinamy zgrubienia z nerwów liści, ale nie uszkadzamy ich. Gotujemy je przez 3–4 minuty w osolonym wrzątku, aż staną się elastyczne. Przekładamy je na talerz i studzimy.
Siekamy całą cebulę i całe 2 ząbki czosnku. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę oliwy i smażymy cebulę z czosnkiem przez 3–4 minuty, aż się zeszklą.
Do miski przekładamy ugotowany ryż, podsmażoną cebulę i czosnek, wegańskie mielone, połowę koperku, szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy ręką lub łyżką do połączenia składników.
Na każdy liść kapusty nakładamy 2–3 łyżki farszu, zawijamy brzegi do środka i rolujemy ciasno gołąbki.
Układamy gołąbki ciasno w szerokim garnku lub niskim rondlu. Zalewamy gołąbki passatą tak, aby były niemal całe zanurzone (jeśli potrzeba dolewamy wodę, aby wszytko gołąbki były zanurzone w sosie).
Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 25–30 minut. Nie mieszamy, tylko ewentualnie potrząsamy garnkiem.
Podajemy gołąbki z sosem z garnka, posypane resztą koperku.