Gofry z serkiem wiejskim i owocami
Masz ochotę na śniadanie w wersji słodkiej? Nasz przepis na gofry z serkiem wiejskim i owocami sprawdzi się idealnie! Dzięki dodatkowi serka wiejskiego, danie to jest świetnym źródłem pełnowartościowego białka, zaś egzotyczne owoce nadają mu pyszny, słodko-kwaśny smak, dostarczając jednocześnie całej mocy witamin. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
439
kcal
Kalorie
20
g
Białko
10
g
Tłuszcze
68
g
Węglowodany
355
mg
Sód
10
g
Błonnik
Składniki
Ciasto: |
|
2
|
sztuki jajek
112 g
|
1,4
|
szklanki mleka
350 g
|
16
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
240 g
|
2
|
łyżeczki oleju
10 g
|
0,5
|
łyżeczki proszku do pieczenia
2 g
|
1,5
|
łyżki ksylitolu
21,99 g
|
1
|
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Dodatki: |
|
1
|
opakowanie serka wiejskiego
200 g
|
2
|
sztuki kiwi
150 g
|
280 g
|
mango
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
439
kcal
Kalorie
20
g
Białko
10
g
Tłuszcze
68
g
Węglowodany
355
mg
Sód
10
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1
Składniki ciasta łączymy ze sobą aż powstanie jednolita masa. Gofry pieczemy w gofrownicy według instrukcji ok 6-8 minut.
2
Na gofrach układamy odsączony serek wiejski, układamy na nim pokrojone kiwi oraz kawałki mango.