Gnocchi z zielonym pesto, burakiem i kozim serem
Szukasz oryginalnego pomysłu na obiad? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na gnocchi z zielonym pesto, burakiem i kozim serem! To charakterystyczne, włoskie danie, to idealny kandydat na obiad dla całej rodziny – jego oryginalny, słodko-słony smak zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci, dostarczając przy okazji całej gamy niezbędnych składników odżywczych.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
0,5
|
opakowania gnocchi
250 g
|
3
|
sztuki buraków ugotowanych
300 g
|
20
|
plastrów sera koziego
200 g
|
2
|
garści bazylii
6 g
|
20 g
|
orzechów pinii
|
40 g
|
rukoli
|
1
|
łyżka sera grana padano
25 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Buraczki kroimy na mniejsze kawałki.
Bazylię, orzechy, rukolę, ser grana padano, oliwę, wodę, czosnek, sól i pieprz miksujemy na gładką masę.
Gnocchi gotujemy według informacji umieszczonej na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podgrzewamy buraka. Do podgrzanego buraka dodajemy pesto, gnocchi i mieszamy.
Podajemy na talerzu z pokrojonym kozim serem.