Gnocchi z wędzonym tofu, szpinakiem i suszonymi pomidorami
Fani kuchni włoskiej łączcie się! Jeśli i Ty uwielbiasz tradycję kulinarną słonecznej Italii, koniecznie wypróbuj przepis na gnocchi z wędzonym tofu, szpinakiem i suszonymi pomidorami. To rozpływająca się w ustach kompozycja delikatnych kluseczków ziemniaczanych, wyrazistych pomidorów suszonych, parmezanu, tofu i szpinaku, którą pokochają i dzieci, i dorośli. A to nie wszystko, bo taki posiłek dostarcza także mocy wapnia, żelaza, witaminy C, beta-karotenu czy likopenu. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
0,5
|
opakowania gnocchi
250 g
|
|
1
|
opakowanie tofu wędzonego
180 g
|
|
50 g
|
szpinaku
|
|
2
|
sztuki suszonych pomidorów
40 g
|
|
1
|
ząbek czosnku świeżego
6 g
|
|
0,5
|
opakowania śmietany wegańskiej
90 g
|
|
1
|
łyżeczka oliwy
5 g
|
|
2
|
łyżki parmezanu
20 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Gnocchi przygotowujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu produktu.
Wędzone tofu kroimy w małą kostkę o boku około 0,5–1 cm. Suszone pomidory odsączmy i kroimy w cienkie paski o szerokości około 0,5 cm. Czosnek drobno siekamy.
Na patelnię dodajemy oliwę (możemy wykorzystać z suszonych pomidorów) i rozgrzewamy na średnim ogniu, bez przykrycia. Dodajemy pokrojone tofu i smażymy około 5–6 minut, aż będzie lekko zrumienione.
Dodajemy czosnek i suszone pomidory, smażymy około 1 minuty, aż czosnek zacznie się lekko rumienić.
Dodajemy świeży szpinak i smażymy na średnim ogniu, bez przykrycia, przez 1–2 minuty, aż zwiędnie.
Wlewamy na patelnię śmietankę i dokładnie mieszamy z tofu, szpinakiem i pomidorami. Doprawiamy solą i pieprzem według własnego uznania. Podgrzewamy na średnim ogniu, bez przykrycia, przez około 2–3 minuty, aż sos zacznie delikatnie gęstnieć. Jeżeli sos jest zbyt gęsty – dolewamy odrobinę wody, aby uzyskać preferowaną konsystencję. Jeżeli jest zbyt rzadki – zwiększamy ogień i gotujemy chwilę do odparowania nadmiaru płynu.
Dodajemy do sosu ugotowane gnocchi i delikatnie mieszamy. Podgrzewamy całość około 1 minuty na średnim ogniu, bez przykrycia.
Po przełożeniu na talerz posypujemy danie startym parmezanem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.