
Gnocchi w sosie pomidorowym z bazylią i mozzarellą
Obiad w stylu włoskim? Mówisz i masz! Postaw na nasz przepis na gnocchi w sosie pomidorowym z bazylią i mozzarellą i ciesz się sycącym, prostym w przygotowaniu posiłkiem pełnym smaku. Te delikatne ziemniaczane kluseczki pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli, to więc dobra opcja na rodzinny obiad. A do tego moc likopenu, polifenoli, folianów i wapnia. Smacznego!

Kategorie


Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
1
|
opakowanie gnocchi
500 g
|
0,6
|
opakowania passaty pomidorowej
400 g
|
1
|
sztuka sera mozzarella
120 g
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
garść świeżej bazylii
3 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cukinię myjemy i kroimy w kostkę o bokach około 1-1,5 cm. Czosnek obieramy i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Mozzarellę odsączamy z zalewy i rwiemy na mniejsze kawałki lub kroimy w kostkę. Liście bazylii delikatnie myjemy i osuszamy.
Gnocchi gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodajemy cukinię i smażymy przez około 5-7 minut, często mieszając, aż zmięknie i lekko się zarumieni.
Dodajemy posiekany czosnek, smażymy przez kolejną minutę, aż czosnek zacznie pachnieć, uważając, żeby się nie przypalił.
Wlewamy passatę pomidorową na patelnię z warzywami. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Mieszamy i doprowadzamy sos do delikatnego zagotowania.
Zmniejszamy ogień do małego i gotujemy sos na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, bez przykrycia, aby smaki się połączyły i sos lekko zgęstniał. Co jakiś czas mieszamy.
Gotowe gnocchi przekładamy do sosu pomidorowego.
Dodajemy większość świeżych liści bazylii do sosu z gnocchi (kilka zostawiamy do dekoracji) i delikatnie mieszamy.
Przed podaniem układamy kawałki mozzarelli i dekorujemy pozostałą bazylią.