Frittata z cukinią
Szukasz oryginalnego sposobu na klasyczne śniadanie z jajek? Frittata z cukinią jest właśnie dla Ciebie! W naszej wersji tej włoskiej odmiany omleta, znajdziesz moc wartościowych warzyw, zaś dodatek śmietankowego serka sprawi, że frittata dosłownie rozpłynie się w ustach. Daj jej szansę, a przekonasz się, że śniadanie na bazie jajek wcale nie musi być nudne!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
sztuki jajek kurzych
224 g
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
100 g
|
kalafiora
|
2
|
łyżki serka śmietankowego
50 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
2
|
łyżeczki szczypiorku
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cukinię, kalafiora i ziemniaki kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy warzywa do miękkości.
Jajka rozkłócamy w misce, dodajemy warzywa, mieszamy.
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni w trybie góra-dół.
Przelewamy masę do naczynia do zapiekania lub formy, układamy serek i posypujemy połową szczypiorku.
Pieczemy przez 15-20 minut. Posypujemy resztą szczypiorku.