Frittata z brokułami i suszonymi pomidorami
Jeżeli szukasz oryginalnego przepisu na omlet, to nasza frittata z brokułami i suszonymi pomidorami jest właśnie dla Ciebie! Ta włoska wersja klasycznego omletu, zawdzięcza swój wyrazisty smak dodatkowi żółtego sera oraz suszonych pomidorów, zaś wysoka zawartość warzyw sprawia, że tak podane danie, nie tylko doda Ci energii, ale również dostarczy ogromu niezbędnych dla zdrowia witamin!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
6
|
sztuk jajek kurzych
336 g
|
10
|
sztuk pieczarek
200 g
|
2
|
plastry sera żółtego
30 g
|
250 g
|
brokuła
|
30 g
|
nasion słonecznika
|
3
|
sztuki ziemniaków
210 g
|
2
|
sztuki suszonych pomidorów
40 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki, cebulę i pieczarki kroimy na kawałki podobnej wielkości. Smażymy na rozgrzanym oleju, aż zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem.
Jajka rozbijamy i roztrzepujemy.
Do jajek dodajemy starty ser, kawałki brokuła, pokrojone pomidory oraz podsmażone warzywa. Mieszamy.
Jeżeli mamy patelnię, którą można włożyć do piekarnika, to przelewamy na nią masę, podgrzewamy chwilę na palniku, następnie przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (tryb góra-dół) na 15 minut.
Jeżeli nie mamy takiej patelni, masę przelewamy do naczynia do zapiekania i pieczemy około 20-25 minut.
Po upieczeniu posypujemy uprażonymi nasionami słonecznika. Smacznego!