Focaccia z kurczakiem w formie kanapek
Kochasz kuchnię włoską? My także! Focaccia z kurczakiem w formie kanapek jest tego idealnym przykładem! Wyrazisty, ziołowy kurczak i świeże warzywa połączone chrupiącą focaccią – przepis na iście włoski klimat na talerzu. Danie bogate jest w białko, błonnik i antyoksydanty – nasyci Cię na długo i świetnie sprawdzi się jako przekąska do pracy czy szkoły. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
focacci z oliwkami, rozmarynem i skórką z cytryny
|
Do podania: |
|
300 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
6
|
łyżeczek zielonego pesto
30 g
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Foccacię przygotowujemy zgodnie z przepisem https://centrumrespo.pl/przepisy/focaccia-z-oliwkami-rozmarynem-i-skorka-z-cytryny/.
Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami. Skrapiamy oliwą.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, tryb góra dół przez 20-25 minut.
Kawałki foccaci smarujemy pesto, układamy kawałki mięsa i warzyw.