![Foccacia z cukinią i pomidorkami](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2018/10/18002225/foccacia-bok.png)
Foccacia z cukinią i pomidorkami
Kuchnia włoska cieszy się dużą popularnością. Nic dziwnego, bo jest smaczna i zdrowa. Jedną z tradycyjnych potraw włoskich jest foccacia. Przepisów na ten rodzaj pieczywa jest wiele – każdy region ma własny. Jedną z propozycji może być foccacia z cukinią i pomidorkami.
![Foccacia z cukinią i pomidorkami](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2018/10/18002158/focaccia.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez nabiału](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Dobre na cholesterol](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dobrenacholesterol.png)
![Low fat](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/fat.png)
![Low glycemic index](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/lowglycemic.png)
![Low kcal](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/lowkcal.png)
![Na wynos](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/nawynos.png)
![Vege](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/vege.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
17,5
|
łyżki mąki orkiszowej
175 g
|
11,7
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
175 g
|
0,8
|
szklanki wody
200 g
|
25 g
|
drożdży świeżych
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
10
|
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
|
6
|
szczypt soli
1,5 g
|
1
|
łyżeczka ziół prowansalskich
3 g
|
Sos: |
|
1
|
opakowanie pomidorów w puszce
400 g
|
2
|
łodygi selera naciowego
90 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
łyżka octu balsamicznego
6 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie (37-42 stopnie) i dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto, do którego dodajemy łyżeczkę soli. Ciasto po wyrobieniu odstawiamy na 40 minut, by wyrosło.
Kroimy cukinię i pomidorki.
Do ciasta dodajemy cukinię i ponownie je wyrabiamy. Energicznie przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Układamy pomidorki na wierzchu. Posypujemy ziołami. Pieczemy około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, tryb góra-dół.
Sos: blendujemy wszystkie składniki, przekładamy do garnka i gotujemy około 20-30 minut, aż sos będzie odpowiednio gęsty.
Danie podajemy z sosem.