Fit sajgonki z tofu
Lubisz kuchnię azjatycką? Postaw na fit sajgonki z tofu, czyli przepis na orzeźwiający, w 100% roślinny obiad! Ich farsz to prawdziwie wiosenne połączenie startego tofu, marchewki oraz cukinii – czyli moc wapnia, żelaza, potasu, folianów i beta-karotenu. Gotowe sajgonki pysznie smakują ze słodko-ostrym sosem z dodatkiem imbiru oraz soku pomarańczowego. Koniecznie wypróbuj i zakochaj się od pierwszego kęsa!
        Kategorie
          
          
          
          
          
          
          
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              opakowanie tofu wędzonego
             
                          
                180 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              sztuki marchewki
             
                          
                160 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              sztuki cukinii
             
                          
                100 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka oliwy z oliwek
             
                          
                5 g
               
                       | 
          
| 
           
            3
           
         | 
        
           
              sztuki papieru ryżowego
             
                          
                27 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              łyżeczki czosnku granulowanego
             
                          
                1,5 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżka soli
             
                          
                10 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta pieprzu
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              łyżeczki imbiru mielonego
             
                          
                2 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżeczki natki pietruszki
             
                          
                10 g
               
                       | 
          
          Sos: | 
          |
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżki sosu sojowego
             
                          
                20 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,2
           
         | 
        
           
              szklanki soku pomarańczowego
             
                          
                50 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              plaster imbiru
             
                          
                5 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              łyżki sosu Sriracha
             
                          
                5 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka syropu klonowego
             
                          
                10 g
               
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Tofu, marchew i cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy warzywa i tofu. Doprawiamy całość czosnkiem, imbirem, sosem sojowym i pieprzem wedle uznania. Zmniejszamy moc palnika na średni i podsmażamy całość do zrumienienia i zmięknięcia warzyw.
Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W miseczce dokładnie mieszamy składniki sosu.
Przygotowujemy duży talerz, taki by zmieścił się arkusz papieru ryżowego i napełniamy go zimną wodą. Wkładamy do wody arkusz papieru, dokładnie zanurzamy go w wodzie z jednej i z drugiej strony, następnie przekładamy na deskę. Arkusz pod wpływem wody zmięknie.
Na papierze ryżowym kładziemy przygotowany farsz. Opcjonalnie układamy posiekaną natkę pietruszki. Chwytamy za dolną i górną krawędź, kierujemy je do środka, następnie łapiemy bok papieru i zwijamy sajgonkę w rulon. Ponawiamy czynność z pozostałymi arkuszami papieru ryżowego.
Gotowe sajgonki podajemy razem z sosem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.