Fit napoleonka
Napoleonka to tradycyjne ciasto polskiej kuchni inspirowane francuskim mille-feuille. W wersji klasycznej składa się z ciasta francuskiego przełożonego budyniowym lub śmietanowym kremem, smakuje obłędnie i…jest bardzo kaloryczna. Dlatego jeśli kochasz smak napoleonki, ale boisz się, że taki deser zniweczy Twoje marzenia o pięknej sylwetce postaw na nasz przepis. Fit napoleonka to domowej roboty budyń słodzony erytrolem zmieszany z puszystą ricottą, kremowe masło orzechowe i chrupiące herbatniki. Do tego soczyste maliny i gotowe. Całość ma 2x mniej kalorii od tradycyjnej napoleonki – a smakuje równie pysznie. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
0,8
|
szklanki mleka
200 g
|
1
|
łyżka skrobi ziemniaczanej
10 g
|
10
|
łyżek ricotty
200 g
|
6
|
łyżeczek erytrolu
30 g
|
12
|
sztuk herbatników
60 g
|
1
|
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
|
Na wierzch: |
|
4
|
łyżeczki masła orzechowego
40 g
|
0,1
|
szklanki gorącej wody
30 g
|
200 g
|
malin
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
3/4 mleka zagotowujemy z erytrolem i ekstraktem waniliowym. Pozostałą część mleka mieszamy z mąką ziemniaczaną.
Do zagotowanego mleka wlewamy mleko z mąką ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy, aż budyń delikatnie zgęstnieje, studzimy.
Budyń i ricottę miksujemy.
W niewielkim naczyniu (np. wysoka szklanka) układamy połowę herbatników, na nie wykładamy masę i pozostałe herbatniki. Schładzamy w lodówce.
Przed podaniem mieszamy masło orzechowe z gorącą wodą.
Ciasto polewamy masłem orzechowym i posypujemy owocami.