Fit Kebab

Fit Kebab

Kebab to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych fast foodów. Czy wiesz jednak, że możesz go łatwo przygotować w wersji dietetycznej? Przed Tobą przepis na Fit Kebab, któremu naprawdę trudno się oprzeć! Klucz do sukcesu tkwi w połączeniu pełnoziarnistej tortilli, domowego sosu jogurtowego, mięsa z kurczaka i…jak największej ilości warzyw. Taki kebab będzie idealną opcją na pełnowartościowy obiad, który zaspokoi Twój apetyt na fast foody. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
80 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 4 ocen)
Fit Kebab
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

552 kcal Kalorie
41 g Białko
14 g Tłuszcze
65 g Węglowodany
1833 mg Sód
15 g Błonnik

Składniki
3
sztuki tortilli pełnoziarnistej
180 g
250 g
 mięsa z piersi kurczaka
3
łyżeczki papryki słodkiej
9 g
1,5
łyżeczki bazylii suszonej
6 g
2
łyżeczki tymianku suszonego
6 g
1
szczypta soli
0,25 g
0,5
łyżeczki kuminu
2,5 g
4
łyżki sosu sojowego
40 g

Sos:

0,4
opakowania jogurtu naturalnego
150 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
łyżeczka musztardy
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Dodatki:

50 g
 kapusty czerwonej
1
sztuka pomidora
160 g
1
sztuka cebuli czerwonej
80 g
30 g
 sałaty rzymskiej
2
łyżki sosu Sriracha
20 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

552 kcal Kalorie
41 g Białko
14 g Tłuszcze
65 g Węglowodany
1833 mg Sód
15 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Mięso kroimy w bardzo cienkie plasterki i przekładamy do miski.

2

Sos sojowy, kumin, tymianek, bazylię, paprykę słodką mieszamy i dodajemy do mięsa. Opcjonalnie dodajemy sól według uznania. Mięso odstawiamy na 30 min, a najlepiej na około 1h do lodówki, aby naszło aromatem przypraw.

3

W tym czasie kroimy kapustę w drobne paski, pomidora na kawałki, natomiast sałatę dzielimy na mniejsze części. Cebulę siekamy w cienkie piórka.

4

Po odczekaniu smażymy mięso na dobrze rozgrzanej patelni, do zrumienienia. Dodajemy połowę ilości cebuli i przesmażamy całość, aż cebula się zeszkli i dokładnie połączy z mięsem.

5

W miseczce mieszamy jogurt z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.

6

Tortille kładziemy na desce i smarujemy całość sosem jogurtowym.

7

Na sos kładziemy czerwoną kapustę, sałatę, mięso, pomidora i cebulę. Opcjonalnie polewamy całość sosem Sriracha.

8

Zawijamy tortillę w rulon, a następnie podsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni do momentu, aż tortilla się zrumieni z jednej i z drugiej strony.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.