Fit Kebab
Kebab to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych fast foodów. Czy wiesz jednak, że możesz go łatwo przygotować w wersji dietetycznej? Przed Tobą przepis na Fit Kebab, któremu naprawdę trudno się oprzeć! Klucz do sukcesu tkwi w połączeniu pełnoziarnistej tortilli, domowego sosu jogurtowego, mięsa z kurczaka i…jak największej ilości warzyw. Taki kebab będzie idealną opcją na pełnowartościowy obiad, który zaspokoi Twój apetyt na fast foody. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
sztuki tortilli pełnoziarnistej
180 g
|
250 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
3
|
łyżeczki papryki słodkiej
9 g
|
1,5
|
łyżeczki bazylii suszonej
6 g
|
2
|
łyżeczki tymianku suszonego
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
4
|
łyżki sosu sojowego
40 g
|
Sos: |
|
0,4
|
opakowania jogurtu naturalnego
150 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Dodatki: |
|
50 g
|
kapusty czerwonej
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
1
|
sztuka cebuli czerwonej
80 g
|
30 g
|
sałaty rzymskiej
|
2
|
łyżki sosu Sriracha
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso kroimy w bardzo cienkie plasterki i przekładamy do miski.
Sos sojowy, kumin, tymianek, bazylię, paprykę słodką mieszamy i dodajemy do mięsa. Opcjonalnie dodajemy sól według uznania. Mięso odstawiamy na 30 min, a najlepiej na około 1h do lodówki, aby naszło aromatem przypraw.
W tym czasie kroimy kapustę w drobne paski, pomidora na kawałki, natomiast sałatę dzielimy na mniejsze części. Cebulę siekamy w cienkie piórka.
Po odczekaniu smażymy mięso na dobrze rozgrzanej patelni, do zrumienienia. Dodajemy połowę ilości cebuli i przesmażamy całość, aż cebula się zeszkli i dokładnie połączy z mięsem.
W miseczce mieszamy jogurt z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
Tortille kładziemy na desce i smarujemy całość sosem jogurtowym.
Na sos kładziemy czerwoną kapustę, sałatę, mięso, pomidora i cebulę. Opcjonalnie polewamy całość sosem Sriracha.
Zawijamy tortillę w rulon, a następnie podsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni do momentu, aż tortilla się zrumieni z jednej i z drugiej strony.