Filet z pstrąga z gotowanymi ziemniakami i brokułami
Dlaczego warto jeść pstrąga? Przede wszystkim dlatego, że jest świetnym źródłem kwasów omega-3 – i to mimo że nie jest rybą morską. Co jeszcze? Filet z pstrąga z gotowanymi ziemniakami i brokułami dostarczy Ci również solidną dawkę witamin B12, B6, PP i D. I oczywiście: niezapomniane doznania smakowe. ;)
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
300 g
|
fileta z pstrąga
|
6
|
sztuk ziemniaków
420 g
|
460 g
|
brokuła
|
2
|
łyżeczki oleju
10 g
|
2
|
łyżeczki koperku świeżego
8 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,5
|
sztuki cytryny
40 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Pstrąga przyprawiamy solą, pieprzem, plastrami cytryny i posiekanym koperkiem.
Przyprawioną rybę wykładamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie.
Brokuła gotujemy, aż będzie miękki około 5-7 minut.
Rybę podajemy z ziemniakami i brokułem. Smacznego!