Fasolka po hiszpańsku z ryżem
Biała fasola – niepozorna roślina z rodziny strączkowych, w której kryje się prawdziwa moc składników odżywczych. Znajdziesz w niej m.in. mega dawkę żelaza, cynku i folianów, a do tego mnóstwo błonnika, białka, wapnia, magnezu i witaminy B1. Jak ją wykorzystać w kuchni? Fasolka po hiszpańsku z ryżem poleca się na obiad! Biała fasola idealnie komponuje się tu z kwaskowatymi pomidorami i aromatycznymi, wyrazistymi przyprawami. To idealny pomysł na sycący obiad – nie tylko dla wegan.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
ryżu basmati
|
480 g
|
białej fasoli konserwowej
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
2
|
sztuki marchwi
160 g
|
1
|
łodyga selera naciowego
45 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek.
Marchew, seler naciowy i paprykę kroimy w kostkę.
Dusimy przez ok. 5 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i oregano.
Dodajemy odsączoną fasolę i pomidory. Gotujemy przez 5-7 minut.
Podajemy z ryżem.