Fasola z papryką i pomidorami z kaszą jęczmienną
Masz ochotę na pełen białka obiad w wersji wege? Fasola z papryką i pomidorami z kaszą jęczmienną jest dla Ciebie! Taki obiad to niezwykle pożywna opcja, idealna na chłodne dni — zwłaszcza że biała fasola to prawdziwa bomba składników odżywczych. Poza pełnowartościowym białkiem zawiera ona mnóstwo żelaza, magnezu, wapnia i cynku. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
480 g
|
fasoli białej konserwowej
|
1
|
sztuka papryki
170 g
|
1
|
opakowanie pomidorów konserwowych
400 g
|
100 g
|
kaszy jęczmiennej
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1,5
|
łyżeczki erytolu
7,5 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
4
|
łyżeczki natki piertuszki
20 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę jęczmienną gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
Cebulę, czosnek, paprykę i marchew kroimy w kostkę. Odcedzamy fasolę.
W rondelku rozgrzewamy oliwę. Dusimy warzywa.
Gdy warzywa zmiękną dodajemy fasolę, pomidory z puszki, następnie wszystko razem gotujemy na wolnym ogniu mieszając, aż pomidory się rozpadną.
Do gotowego dania dodajemy przyprawy, zioła i erytrol.
Gotowy gulasz podajemy z kaszą jęczmienną i posypujemy natką pietruszki. Smacznego!