Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Fasola po bretońsku z wędzonym tofu

Fasola po bretońsku z wędzonym tofu

Potrzebny Ci przepis na wysokobiałkowy obiad w wersji wege? Fasola po bretońsku z wędzonym tofu to jest to! Ale poniższy przepis to nie tylko białko. To także superźródło żelaza i wapnia — a więc składników często niedoborowych w dietach roślinnych.

20 min
Czas przygotowania
70 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,24/5
(z 17 ocen)
Fasola po bretońsku z wędzonym tofu
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

555 kcal Kalorie
30 g Białko
15 g Tłuszcze
79 g Węglowodany
647 mg Sód
23 g Błonnik

Składniki
120 g
 fasoli białej konserwowej
0,5
opakowania pomidorów z puszki
200 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
sztuka marchwi
80 g
1
łodyga selera naciowego
45 g
2
sztuki liści laurowych
2 g
3
sztuki ziela angielskiego
3 g
1
łyżeczka majeranku
4 g
1
szczypta soli
0,25 g
0,5
opakowania tofu wędzonego
90 g
2
sztuki ziemniaków
140 g
0,5
łyżki ksylitolu
7 g
1
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

555 kcal Kalorie
30 g Białko
15 g Tłuszcze
79 g Węglowodany
647 mg Sód
23 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy oliwą (połowa}.

2

Ziemniaki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra dół) przez 15-20 minut, aż będą rumiane.

3

Cebulkę, czosnek, seler naciowy siekamy, marchew ścieramy na tarce. W rondlu rozgrzewamy odrobinę oliwy i dusimy na niej pokrojone warzywa.

4

Gdy warzywa się podduszą i zmiękną, dodajemy pokrojone tofu wędzone, liść laurowy, ziele angielskie, wędzoną paprykę. Dusimy chwilę i dodajemy pomidory z puszki oraz odcedzoną fasolę. Całość gotujemy 10-15 minut.

5

Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz w razie potrzeby słodzimy ksylitolem.

6

Gotową fasolkę podajemy z pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.