Fasola po bretońsku z wędzonym tofu
Potrzebny Ci przepis na wysokobiałkowy obiad w wersji wege? Fasola po bretońsku z wędzonym tofu to jest to! Ale poniższy przepis to nie tylko białko. To także superźródło żelaza i wapnia — a więc składników często niedoborowych w dietach roślinnych.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
120 g
|
fasoli białej konserwowej
|
0,5
|
opakowania pomidorów z puszki
200 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
1
|
łodyga selera naciowego
45 g
|
2
|
sztuki liści laurowych
2 g
|
3
|
sztuki ziela angielskiego
3 g
|
1
|
łyżeczka majeranku
4 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,5
|
opakowania tofu wędzonego
90 g
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
0,5
|
łyżki ksylitolu
7 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy oliwą (połowa}.
Ziemniaki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra dół) przez 15-20 minut, aż będą rumiane.
Cebulkę, czosnek, seler naciowy siekamy, marchew ścieramy na tarce. W rondlu rozgrzewamy odrobinę oliwy i dusimy na niej pokrojone warzywa.
Gdy warzywa się podduszą i zmiękną, dodajemy pokrojone tofu wędzone, liść laurowy, ziele angielskie, wędzoną paprykę. Dusimy chwilę i dodajemy pomidory z puszki oraz odcedzoną fasolę. Całość gotujemy 10-15 minut.
Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz w razie potrzeby słodzimy ksylitolem.
Gotową fasolkę podajemy z pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego!