Falafel z hummusem, warzywami i kaszą kuskus
Falafel z hummusem, warzywami i kaszą kuskus – tak przygotowana potrawa to przepis na obiad rodem z najlepszej arabskiej restauracji! Nasza wersja tych klasycznych kotlecików z ciecierzycy to prawdziwa feeria smaków i aromatów kuchni Bliskiego Wschodu – soczysty granat, wyrazista kolendra, kremowa pasta tahini – wszystko to tworzy idealną kompozycję, której ciężko się oprzeć. Falafele z poniższego przepisu możesz przygotować na rodzinny obiad, sprawdzą się one również idealnie jako potrawa podana zaproszonym gościom – wybór należy do Ciebie!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
480 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
2
|
łyżeczki pasty tahini
12 g
|
8
|
łyżeczek natki pietruszki
40 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
6
|
łyżek cytryny
36 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
100 g
|
czarnej fasoli
|
200 g
|
kaszy kuskus
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
7
|
łyżek granatu
105 g
|
1
|
sztuka papryki żółtej
170 g
|
0,4
|
opakowania jogurtu roślinnego
60 g
|
1
|
garść mięty
2 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
2
|
łyżeczki suszonej kolendry
2 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę kuskus zalewamy gorącą wodą, około 1 cm ponad poziom kaszy. Przykrywamy pokrywką.
Jedną puszkę ciecierzycy odsączamy i przekładamy do naczynia blendera, następnie dodajemy odsączoną fasolę, połowę pietruszki, ząbek czosnku, połowę tahini, łyżeczkę suszonej kolendry, łyżeczkę kuminu, sól i pieprz.
Całość blendujemy na gładką masę. Formujemy falafele i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Falafele pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach.
Do naczynia blendera dodajemy puszkę ciecierzycy, wodę z ciecierzycy odstawiamy na bok. Dodajemy ząbek czosnku, tahini, połowę soku z cytryny, oliwę, kumin, sól i pieprz.
Blendujemy na gładką masę, hummus powinien być w miarę rzadki, więc dodajemy wodę z ciecierzycy do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Paprykę, cebulę oraz ogórka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy pestki granatu, posiekaną miętę i resztę pietruszki, wlewamy resztę soku z cytryny, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Na talerz układamy kuskus, pieczone falafele, salsę warzywną i hummus oraz jogurt.