Ekspresowy udon teriyaki z tofu i edamame
Kuchnia azjatycka to Twoja bajka? Mamy przepis, który zachwyci Cię od pierwszego kęsa! Postaw na ekspresowy udon teriyaki z tofu i edamame i rozkoszuj się słodko-słonym smakiem makaronu z dodatkami wymieszanego z sosem na bazie syropu klonowego, octu, sosu sojowego i przypraw. To prawdziwa uczta dla fanów wyrazistych doznań smakowych, a także źródło wapnia, żelaza, białka, błonnika czy polifenoli. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
300 g
|
makaronu udon świeżego
|
|
1
|
opakowanie tofu wędzonego
180 g
|
|
150 g
|
fasoli edamame
|
|
2
|
ząbki czosnku świeżego
12 g
|
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
|
2,5
|
łyżki sosu sojowego
25 g
|
|
2
|
łyżeczki syropu klonowego
20 g
|
|
1
|
łyżka octu ryżowego
10 g
|
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
|
2
|
szklanki bulionu warzywnego
500 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
|
2
|
łyżeczki szczypiorku
10 g
|
|
2
|
łyżeczki sezamu
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Bulion warzywny rozrabiamy zgodnie z instrukcją zawartą na słoiczku.
Czosnek i szczypiorek drobno siekamy. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wędzone tofu kroimy w małą kostkę o boku 1 cm.
W garnku rozgrzewamy olej na średnim ogniu, bez przykrycia. Dodajemy tofu i smażymy około 5–6 minut, aż będzie zrumienione z każdej strony.
Dodajemy czosnek i imbir, smażymy około 30 sekund, aż zaczną delikatnie pachnieć.
Zalewamy bulionem, dodajemy sos sojowy, syrop klonowy i ocet ryżowy, mieszamy. Wkładamy edamame i gotujemy 3–4 minuty, aż będzie miękkie. W przypadku użycia mrożonej fasolki należy ją wcześniej rozmrozić. Odcedzamy.
Pod koniec gotowania dodajemy tofu i gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem według własnego uznania.
W misce układamy makaron, wlewamy bulion i posypujemy posiekanym szczypiorkiem oraz sezamem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.