
Dyniowy budyń jaglany
Masz ochotę na słodkie śniadanie – ale w wersji, która nie zaszkodzi wrażliwemu układowi pokarmowemu? Nasz przepis na dyniowy budyń jaglany będzie strzałem w dziesiątkę! Ten idealny na jesień i zimę posiłek łączy w sobie delikatną kaszę jaglaną, mleko, przecier dyniowy oraz płatki migdałów. Całość dopełniają jeszcze dodatki smakowo-zapachowe – wanilia, cynamon i miód. Takie śniadanie (lub kolacja) dostarcza mocy żelaza, beta-karotenu, wapnia oraz polilfenoli – i posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Smacznego!

Kategorie




Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
50 g
|
kaszy jaglanej
|
1,6
|
szklanki mleka
400 g
|
150 g
|
przecieru z dyni
|
1
|
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
2
|
łyżeczki miodu
24 g
|
15 g
|
płatków migdałów
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Dokładnie płuczemy kaszę jaglaną pod bieżącą wodą, a następnie przelewamy ją wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki.
W garnku podgrzewamy mleko, doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy przepłukaną kaszę jaglaną. Gotujemy na małym ogniu przez około 15–20 minut, aż kasza wchłonie mleko i będzie miękka. Regularnie mieszamy, aby się nie przypaliła.
Do ugotowanej kaszy dodajemy dyniowe puree, ekstrakt waniliowy, cynamon i miód.
Blendujemy całość na gładki krem za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego. Jeśli budyń jest zbyt gęsty, możemy dodać odrobinę ciepłego mleka, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Na suchej patelni, na małym ogniu delikatnie prażymy płatki migdałowe przez około 1–2 minuty, aż lekko się zarumienią i staną się chrupiące.
Gotowy budyń przekładamy do miseczek, posypujemy uprażonymi płatkami migdałów.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.