Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Dutch baby z dżemem rabarbarowym

Dutch baby z dżemem rabarbarowym

Lubisz naleśniki? Jeśli Twoja odpowiedź brzmi „tak” to zakochasz się w naszym przepisie na dutch baby z dżemem rabarbarowym! Brzmi tajemniczo? Dutch baby to tak naprawdę pieczony naleśnik, który w trakcie obróbki termicznej zyskuje wiele warstw. Trochę jak ciasto francuskie, ale…z naleśników. Ten pięknie wyglądający deser idealnie komponuje się w kwaskowatym dżemem rabarbarowym, tworząc śniadanie, któremu naprawdę trudno się oprzeć. Spoiler alert: mimo słowa „baby” w nazwie, pokochają go także dorośli. Smacznego!

5 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,50/5
(z 2 ocen)
Dutch baby z dżemem rabarbarowym
Kategorie
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

364 kcal Kalorie
23 g Białko
12 g Tłuszcze
46 g Węglowodany
195 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki

Ciasto:

4
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
60 g
0,5
szklanki mleka
125 g
2
sztuki jajek
112 g
1
łyżeczka erytrolu
5 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
0,5
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 g
1
szczypta soli
0,25 g

Nadzienie:

2
łodygi rabarbaru
220 g
0,8
szklanki soku z pomarańczy
200 g
0,5
łyżeczki cynamonu
2 g
3
łyżeczki erytrolu
15 g

Do podania:

1
opakowanie jogurtu skyr
150 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

364 kcal Kalorie
23 g Białko
12 g Tłuszcze
46 g Węglowodany
195 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Nagrzewamy piekarnik do ok. 210 stopni razem z patelnią lub naczyniem żaroodpornym (o średnicy podobnej do standardowej patelni).

2

Przygotowujemy ciasto. Na gładką masę miksujemy: jajka, mąkę, mleko, ekstrakt waniliowy, erytrol oraz sól. Ciasto odstawiamy na ok. 20 minut.

3

Wyjmujemy nagrzaną patelnię i rozprowadzamy na niej oliwę. Następnie wylewamy ciasto, tak aby pokryło również brzegi naczynia.

4

Patelnie z ciastem wstawiamy do piekarnika i pieczemy do zbrązowienia brzegów (ok. 10 minut). Obserwujemy, by naleśnik się nie przypalił.

5

Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki.

6

Przekładamy do garnka, dodajemy sok z pomarańczy, cynamon i erytrol. Gotujemy około 10 minut, aż rabarbar będzie miękki (jeżeli sok wyparuje można dodać odrobinę wody). Studzimy.

7

Gotowe naleśniki podajemy ze skyrem i rabarbarem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.