Dutch baby z dżemem rabarbarowym
Lubisz naleśniki? Jeśli Twoja odpowiedź brzmi „tak” to zakochasz się w naszym przepisie na dutch baby z dżemem rabarbarowym! Brzmi tajemniczo? Dutch baby to tak naprawdę pieczony naleśnik, który w trakcie obróbki termicznej zyskuje wiele warstw. Trochę jak ciasto francuskie, ale…z naleśników. Ten pięknie wyglądający deser idealnie komponuje się w kwaskowatym dżemem rabarbarowym, tworząc śniadanie, któremu naprawdę trudno się oprzeć. Spoiler alert: mimo słowa „baby” w nazwie, pokochają go także dorośli. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ciasto: |
|
4
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
60 g
|
0,5
|
szklanki mleka
125 g
|
2
|
sztuki jajek
112 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
0,5
|
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Nadzienie: |
|
2
|
łodygi rabarbaru
220 g
|
0,8
|
szklanki soku z pomarańczy
200 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
3
|
łyżeczki erytrolu
15 g
|
Do podania: |
|
1
|
opakowanie jogurtu skyr
150 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Nagrzewamy piekarnik do ok. 210 stopni razem z patelnią lub naczyniem żaroodpornym (o średnicy podobnej do standardowej patelni).
Przygotowujemy ciasto. Na gładką masę miksujemy: jajka, mąkę, mleko, ekstrakt waniliowy, erytrol oraz sól. Ciasto odstawiamy na ok. 20 minut.
Wyjmujemy nagrzaną patelnię i rozprowadzamy na niej oliwę. Następnie wylewamy ciasto, tak aby pokryło również brzegi naczynia.
Patelnie z ciastem wstawiamy do piekarnika i pieczemy do zbrązowienia brzegów (ok. 10 minut). Obserwujemy, by naleśnik się nie przypalił.
Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki.
Przekładamy do garnka, dodajemy sok z pomarańczy, cynamon i erytrol. Gotujemy około 10 minut, aż rabarbar będzie miękki (jeżeli sok wyparuje można dodać odrobinę wody). Studzimy.
Gotowe naleśniki podajemy ze skyrem i rabarbarem.