
Dorsz w papilotach
Lubisz dorsza, ale nie masz pomysłu jak go przygotować? Postaw na nasz przepis, a dorsz w papilotach zachwyci Cię od pierwszego kęsa! Jego sekret tkwi w połączeniu delikatnej, chudej ryby z ryżem, marchewką, pomidorem, cukinią i aromatycznymi przyprawami. Zapieczenie całości jest szybkie i łatwe, a gotowy posiłek lekkostrawny i idealny dla wrażliwego układu pokarmowego. Smacznego!

Kategorie





Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
300 g
|
dorsza
|
2
|
sztuki marchwi
160 g
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
1
|
łodyga świeżego tymianku
4 g
|
1
|
łyżeczka posiekanego koperku
4 g
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu białego
0,25 g
|
100 g
|
białego ryżu
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (opcja góra-dół), lub 160°C (opcja termoobieg).
Marchewkę i cukinie obieramy. Marchew kroimy w cienkie plasterki, cukinię w półplasterki. Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Zioła (tymianek i koperek) drobno siekamy.
Na kawałku papieru do pieczenia układamy jeden filet dorsza. Na nim kładziemy plasterki marchewki, cukinii oraz kawałki pomidora. Posypujemy całość posiekanym tymiankiem i koperkiem, solimy i pieprzymy do smaku.
Zawijamy papier do pieczenia w taki sposób, aby powstał szczelny pakunek. Można to zrobić, składając brzegi papieru do środka i zakręcając końce, jak paczkę.
Wstawiamy papiloty do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 20-25 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy dorsz jest odpowiednio upieczony – mięso powinno być białe i delikatnie się łamać.
Podajemy z ryżem. Przed podaniem skrapiamy oliwą.