Dorsz z ziemniakami, ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Dorsz z ziemniakami, ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Uwielbiasz owoce morza? Nasz dorsz na parze z ziemniakami, ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi to klasyka dla tych, którzy kochają ryby. A przepis? Prosty i pełen podstawowych składników bogatych w witaminy i składniki mineralne. Czyli tak, jak lubimy najbardziej. Spróbuj koniecznie!

10 min
Czas przygotowania
60 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,33/5
(z 3 ocen)
Dorsz z ziemniakami, ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

395 kcal Kalorie
34 g Białko
9 g Tłuszcze
47 g Węglowodany
192 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
300 g
 dorsza
6
sztuk ziemniaków
420 g
100 g
 szpinaku
10
sztuk pomidorów koktajlowych
200 g
3
łyżeczki oliwy
15 g
2,5
łyżeczki świeżego koperku
10 g
5
łyżek soku z cytryny
30 g
1
ząbek czosnku
6 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

395 kcal Kalorie
34 g Białko
9 g Tłuszcze
47 g Węglowodany
192 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie (wody wlewamy 1 cm ponad poziom warzyw) na średniej mocy palnika przez 15-20 minut do miękkości. Odcedzamy. Przyprawiamy wedle uznania solą, pieprzem oraz skrapiamy połową oliwy. Delikatnie mieszamy, aby wszystkie ziemniaki były równomiernie pokryte przyprawami i oliwą.

2

Przyprawione ziemniaki układamy obok siebie na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200*C przez 20-30 minut, aż będą rumiane.

3

Rybę przyprawiamy wedle uznania solą, pieprzem, sokiem z cytryny i posiekanym koperkiem.

4

Rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego, nalewamy trochę wody i przykrywamy.

5

Rybę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20–25 minut — po upieczeniu łatwo da się ją rozdzielić widelcem. Można ją upiec razem z ziemniakami, dodając do nich w trakcie pieczenia.

6

Cebulę i czosnek siekamy.

7

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dusimy cebulę i czosnek.

8

Dodajemy szpinak i pokrojone pomidorki koktajlowe. Całość mieszamy i trzymamy na patelni na małym ogniu, aż szpinak lekko zmięknie. Całość przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

9

Dorsza podajemy z ziemniaczkami i szpinakiem z pomidorkami. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera