Dorsz gotowany na parze z kuskusem
Chuda, biała ryba, lekko orzechowa kasza i delikatne warzywa. Innymi słowy: nasz dorsz gotowany na parze z kuskusem, który poleca się na obiad! Ta prosta potrawa idealnie sprawdzi się w diecie lekkostrawnej (i nie tylko), a jednocześnie dostarczy także mocy składników odżywczych. Jakich? Między innymi jodu koniecznego dla prawidłowej pracy tarczycy, przeciwutleniającego beta-karotenu, czy witamin z grupy B, które pozytywnie działają na układ nerwowy. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
dorsza
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
sztuka selera
200 g
|
6
|
łyżeczek masła
30 g
|
100 g
|
kaszy kuskus
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rybę doprawiamy ziołami i solą. Gotujemy na parze ok 15 – 20 minut.
Warzywa obieramy, kroimy na małe kawałki. Gotujemy do miękkości w wodzie lub na parze, dokładając do ryby. Miękkie warzywa blendujemy na puree z dodatkiem masła. Doprawiamy solą do smaku.
Kaszę kuskus przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.
Rybę podajemy z kaszą i puree warzywnym.