Dorsz gotowany na parze z kuskusem

Dorsz gotowany na parze z kuskusem

Chuda, biała ryba, lekko orzechowa kasza i delikatne warzywa. Innymi słowy: nasz dorsz gotowany na parze z kuskusem, który poleca się na obiad! Ta prosta potrawa idealnie sprawdzi się w diecie lekkostrawnej (i nie tylko), a jednocześnie dostarczy także mocy składników odżywczych. Jakich? Między innymi jodu koniecznego dla prawidłowej pracy tarczycy, przeciwutleniającego beta-karotenu, czy witamin z grupy B, które pozytywnie działają na układ nerwowy. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Dorsz gotowany na parze z kuskusem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Dobre na cholesterol Dobre na cholesterol
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

423 kcal Kalorie
26 g Białko
14 g Tłuszcze
48 g Węglowodany
246 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
200 g
 dorsza
0,5
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
1
sztuka marchewki
80 g
1
sztuka selera
200 g
6
łyżeczek masła
30 g
100 g
 kaszy kuskus
1
szczypta soli
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

423 kcal Kalorie
26 g Białko
14 g Tłuszcze
48 g Węglowodany
246 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Rybę doprawiamy ziołami i solą. Gotujemy na parze ok 15 – 20 minut.

2

Warzywa obieramy, kroimy na małe kawałki. Gotujemy do miękkości w wodzie lub na parze, dokładając do ryby. Miękkie warzywa blendujemy na puree z dodatkiem masła. Doprawiamy solą do smaku.

3

Kaszę kuskus przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.

4

Rybę podajemy z kaszą i puree warzywnym.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.