Domowa granola z bananem i malinami
Szukasz inspiracji śniadaniowej? Mam dla ciebie idealny przepis, który łączy owsiankę z różnymi smacznymi i przede wszystkim pożywnymi dodatkami. Domowa granola doskonale nadaje się dla każdego, kto uwielbia chrupanie. Zdrowo i smacznie.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
4
|
łyżki płatków owsianych
40 g
|
|
10 g
|
płatków migdałów
|
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
|
1
|
łyżeczka masła
5 g
|
|
0,5
|
sztuki banana
60 g
|
|
0,3
|
opakowania jogurtu naturalnego
100 g
|
|
70 g
|
malin
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Banana kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do blendera, dodajemy jogurt i blendujemy na gładką masę.
Rozgrzewamy patelnię beztłuszczowo na średnim ogniu, bez przykrycia. Wsypujemy płatki owsiane oraz płatki migdałów. Prażymy przez 3–5 minut, stale mieszając, aż składniki lekko się zrumienią i zaczną pachnieć orzechowo. Jeśli zaczynają się przypalać, zmniejszamy ogień.
Dodajemy masło oraz miód. Mieszamy i prażymy jeszcze 1 minutę, bez przykrycia, aż składniki dokładnie się połączą.
Gotową, jeszcze ciepłą granolę łączymy z wcześniej zblendowanym jogurtem skyr, mieszając całość delikatnie. Na wierzch wykładamy maliny. W przypadku użycia mrożonych owoców należy je wcześniej rozmrozić.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.