Domowa granola z bananem i malinami
Szukasz inspiracji śniadaniowej? Mam dla ciebie idealny przepis, który łączy owsiankę z różnymi smacznymi i przede wszystkim pożywnymi dodatkami. Domowa granola doskonale nadaje się dla każdego, kto uwielbia chrupanie. Zdrowo i smacznie.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
459
kcal
Kalorie
14
g
Białko
15
g
Tłuszcze
75
g
Węglowodany
70
mg
Sód
11
g
Błonnik
Składniki
4
|
łyżki płatków owsianych
40 g
|
10 g
|
migdałów
|
1,5
|
łyżki otrębów owsianych
10 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
1
|
łyżeczka masła
5 g
|
0,5
|
sztuki banana
60 g
|
0,3
|
opakowania jogurtu naturalnego
100 g
|
70 g
|
malin
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
459
kcal
Kalorie
14
g
Białko
15
g
Tłuszcze
75
g
Węglowodany
70
mg
Sód
11
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1
Banana blendujemy z jogurtem naturalnym, jako bazę do naszej owsianki.
2
Na patelni prażymy płatki owsiane razem z posiekanymi migdałami i otrębami. Składniki prażymy na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu przez ok. 3-5 minut stale mieszając.
3
Na koniec prażenia dodajemy masło, miód i prażymy jeszcze około 1 minuty.
4
Przygotowaną granolę łączymy z jogurtem bananowym. Smacznego!