Domowa granola z bananem i malinami

Domowa granola z bananem i malinami

Szukasz inspiracji śniadaniowej? Mam dla ciebie idealny przepis, który łączy owsiankę z różnymi smacznymi i przede wszystkim pożywnymi dodatkami. Domowa granola doskonale nadaje się dla każdego, kto uwielbia chrupanie. Zdrowo i smacznie.

5 min
Czas przygotowania
10 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,00/5
(z 10 ocen)
Domowa granola z bananem i malinami
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

433 kcal Kalorie
13 g Białko
15 g Tłuszcze
68 g Węglowodany
70 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
4
łyżki płatków owsianych
40 g
10 g
 płatków migdałów
1
łyżeczka miodu
12 g
1
łyżeczka masła
5 g
0,5
sztuki banana
60 g
0,3
opakowania jogurtu naturalnego
100 g
70 g
 malin

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

433 kcal Kalorie
13 g Białko
15 g Tłuszcze
68 g Węglowodany
70 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Banana kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do blendera, dodajemy jogurt i blendujemy na gładką masę.

2

Rozgrzewamy patelnię beztłuszczowo na średnim ogniu, bez przykrycia. Wsypujemy płatki owsiane oraz płatki migdałów. Prażymy przez 3–5 minut, stale mieszając, aż składniki lekko się zrumienią i zaczną pachnieć orzechowo. Jeśli zaczynają się przypalać, zmniejszamy ogień.

3

Dodajemy masło oraz miód. Mieszamy i prażymy jeszcze 1 minutę, bez przykrycia, aż składniki dokładnie się połączą.

4

Gotową, jeszcze ciepłą granolę łączymy z wcześniej zblendowanym jogurtem skyr, mieszając całość delikatnie. Na wierzch wykładamy maliny. W przypadku użycia mrożonych owoców należy je wcześniej rozmrozić.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera