Delikatny kurczak pieczony z ziemniakami i mizerią
Szukasz lekkiego obiadu, który posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom? Nasz delikatny kurczak pieczony z ziemniakami i mizerią to klasyczne smaki i moc wartościowych składników odżywczych. W sam raz na delikatny, ale jednocześnie sycący obiad dla całej rodziny. Główną rolę gra tu oczywiście soczysta pierś z kurczaka, ale w smaku wspierają ja też pieczone ziemniaki i orzeźwiające ogórki. A to nie koniec – bo o pyszne doznania smakowo-zapachowe dbają też zioła: koperek, rozmaryn i tymianek. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
125 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki rozmarynu
1,5 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
3
|
łyżeczki masła
15 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
0,2
|
opakowania jogurtu naturalnego
60 g
|
1
|
łyżeczka koperkiem
4 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki (o szerokości ok. 1-1,5 cm).
Ziemniaki i mięso posypujemy przyprawami, następnie umieszczamy w rękawie do pieczenia. Rękaw przekładamy na blaszkę i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30-35 minut.
Ogórek obieramy i kroimy w talarki, mieszamy razem z jogurtem oraz doprawiamy do smaku.
Upieczone mięso z ziemniakami przekładamy na talerz, rozprowadzamy masło tak, by się rozpuściło i podajemy z mizerią. Całość posypujemy koperkiem.