Delikatny kurczak pieczony z ziemniakami i mizerią

Delikatny kurczak pieczony z ziemniakami i mizerią

Szukasz lekkiego obiadu, który posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom? Nasz delikatny kurczak pieczony z ziemniakami i mizerią to klasyczne smaki i moc wartościowych składników odżywczych. W sam raz na delikatny, ale jednocześnie sycący obiad dla całej rodziny. Główną rolę gra tu oczywiście soczysta pierś z kurczaka, ale w smaku wspierają ja też pieczone ziemniaki i orzeźwiające ogórki. A to nie koniec – bo o pyszne doznania smakowo-zapachowe dbają też zioła: koperek, rozmaryn i tymianek. Smacznego!

40 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,50/5
(z 2 ocen)
Delikatny kurczak pieczony z ziemniakami i mizerią
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

413 kcal Kalorie
34 g Białko
16 g Tłuszcze
36 g Węglowodany
330 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
125 g
 mięsa z piersi kurczaka
2
sztuki ziemniaków
140 g
0,5
łyżeczki tymianku
1,5 g
0,5
łyżeczki rozmarynu
1,5 g
2
szczypty soli
0,5 g
3
łyżeczki masła
15 g
1
sztuka ogórka
150 g
0,2
opakowania jogurtu naturalnego
60 g
1
łyżeczka koperkiem
4 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

413 kcal Kalorie
34 g Białko
16 g Tłuszcze
36 g Węglowodany
330 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 40 min.
1

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.

2

Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki (o szerokości ok. 1-1,5 cm).

3

Ziemniaki i mięso posypujemy przyprawami, następnie umieszczamy w rękawie do pieczenia. Rękaw przekładamy na blaszkę i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30-35 minut.

4

Ogórek obieramy i kroimy w talarki, mieszamy razem z jogurtem oraz doprawiamy do smaku.

5

Upieczone mięso z ziemniakami przekładamy na talerz, rozprowadzamy masło tak, by się rozpuściło i podajemy z mizerią. Całość posypujemy koperkiem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.