Delikatna ryżanka z bananem
Słodkie, lekkostrawne śniadanie? A może deser dla wrażliwego układu pokarmowego? Delikatna ryżanka z bananem będzie idealnym wyborem! To aromatyczne danie zawdzięcza swoją rozpływającą się w ustach konsystencję dodatkowi jogurtu typu Skyr oraz kremowego banana. A wartości odżywcze? Znajdziesz tu moc wapnia, potasu, a także magnez i przeciwutleniacze. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
587
kcal
Kalorie
31
g
Białko
14
g
Tłuszcze
89
g
Węglowodany
187
mg
Sód
4
g
Błonnik
Składniki
1
|
szklanka mleka
250 g
|
50 g
|
ryżu białego
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
2
|
łyżeczki masła
10 g
|
1
|
opakowanie jogurtu skyr
150 g
|
1
|
sztuka banana
120 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
587
kcal
Kalorie
31
g
Białko
14
g
Tłuszcze
89
g
Węglowodany
187
mg
Sód
4
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1
Ryż i cynamon wsypujemy do mleka i gotujemy do miękkości ryżu. Wyłączamy palnik.
2
Do gorącego ryżu dodajemy masło oraz erytrol i mieszamy do rozpuszczenia. Delikatnie studzimy całość.
3
Do przestudzonego ryżu dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.
4
Na wierchu układamy pokrojone owoce.