
Danie jednogarnkowe z indykiem
Nie masz czasu na gotowanie skomplikowanych obiadów i mycie kilkunastu naczyń pozostałych po ich przygotowaniu? Nasze danie jednogarnkowe z indykiem to idealne rozwiązanie Twoje problemu! Wykonana według poniższych wskazówek potrawa, składa się z pięciu rodzajów warzyw, mięsa oraz ryżu, doprawionych perfekcyjnie skomponowaną mieszanką przypraw. Łatwo, szybko, a do tego z zachowaniem zasad sporządzania pełnowartościowego posiłku – czy to nie brzmi cudownie?

Kategorie








Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
200 g
|
ryżu basmati
|
400 g
|
mielonego mięsa z indyka
|
1,5
|
opakowania pomidorów z puszki
600 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
2
|
sztuki marchwi
160 g
|
1
|
łodyga selera naciowego
45 g
|
1
|
opakowanie kukurydzy konserwowej
240 g
|
1
|
sztuka sera mozzarella
120 g
|
4
|
łyżeczki natki pietruszki
20 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
4
|
łyżki sosu sojowego
40 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Na głębokiej patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone w kostkę warzywa przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Na patelnię dodajemy mięso, słodką paprykę, sos sojowy, sól i pieprz, podsmażamy przez 5 minut. Dodajemy suchy ryż, odcedzoną kukurydzę, mieszamy i podgrzewamy.
Dodajemy pomidory z puszki, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Doprawiamy do smaku. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dodajemy gorący bulion lub wodę, powoli, stopniowo, aż do uzyskania preferowanej konsystencji. Jeżeli zbyt rzadki gotujemy dłużej, co jakiś czas mieszając, aż się zredukuje.
Całość posypujemy mozzarellą, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 10 minut.
Danie podajemy z natką pietruszki. Smacznego!
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.