Danie jednogarnkowe z indykiem
Nie masz czasu na gotowanie skomplikowanych obiadów i mycie kilkunastu naczyń pozostałych po ich przygotowaniu? Nasze danie jednogarnkowe z indykiem to idealne rozwiązanie Twoje problemu! Wykonana według poniższych wskazówek potrawa, składa się z pięciu rodzajów warzyw, mięsa oraz ryżu, doprawionych perfekcyjnie skomponowaną mieszanką przypraw. Łatwo, szybko, a do tego z zachowaniem zasad sporządzania pełnowartościowego posiłku – czy to nie brzmi cudownie?
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
ryżu basmati
|
400 g
|
mielonego mięsa z indyka
|
2
|
opakowania pomidorów z puszki
800 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
sztuki marchwi
160 g
|
1
|
łodyga selera naciowego
45 g
|
1
|
opakowanie kukurydzy konserwowej
240 g
|
2
|
szklanki bulionu warzywnego
500 g
|
1
|
sztuka sera mozzarella
120 g
|
4
|
łyżeczki natki pietruszki
20 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Na głębokiej patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone w kostkę warzywa przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Na patelnię dodajemy mięso, słodką paprykę, sól i pieprz, podsmażamy przez 5 minut. Dodajemy suchy ryż, odcedzoną kukurydzę, mieszamy i podgrzewamy.
Dodajemy pomidory oraz bulion, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Doprawiamy do smaku.
Całość posypujemy mozzarellą, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 10 minut.
Danie podajemy z natką pietruszki. Smacznego!