Jednogarnkowe danie z kurczakiem, ryżem i warzywami

Jednogarnkowe danie z kurczakiem, ryżem i warzywami

Góra brudnych naczyń, które piętrzą się po obiedzie, przyprawia Cię o koszmary senne? Postaw na jednogarnkowe danie z kurczakiem, ryżem i warzywami, a złe sny przestaną materializować się w Twojej kuchni. Taki obiad to jednak nie tylko minimum sprzątania – ale także maksimum smaku. A dbają o niego lekko słodkie warzywa, aromatyczne przyprawy i wyrazista oliwa. Całość dostarcza mnóstwa składników odżywczych – w tym białka, beta-karotenu, czy witamin B12. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,61/5
(z 31 ocen)
Jednogarnkowe danie z kurczakiem, ryżem i warzywami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

400 kcal Kalorie
27 g Białko
12 g Tłuszcze
47 g Węglowodany
901 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
1
sztuka marchewki
80 g
1
sztuka pietruszki
50 g
200 g
 batata
200 g
 piersi kurczaka
1,5
szklanki bulionu
375 g
50 g
 ryżu
0,5
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
0,5
łyżeczki kurkumy
1 g
1
szczypta soli
0,25 g
4
łyżeczki oliwy
20 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

400 kcal Kalorie
27 g Białko
12 g Tłuszcze
47 g Węglowodany
901 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę podobnej wielkości.

2

Wkładamy do garnka, zalewamy wodą do połowy wysokości warzyw, zagotowujemy. Dodajemy zioła prowansalskie i kurkumę.

3

Gdy warzywa będą al dente, dodajemy pokrojone w kostkę mięso.

4

Po około 2 minutach dodajemy ryż i bulion. Gotujemy, aż ryż zmięknie. W razie potrzeby dodajemy więcej gorącej wody.

5

Dodajemy oliwę i sól do smaku.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.