
Jednogarnkowe danie z indyka i warzyw
Dania jednogarnkowe to świetne rozwiązanie, gdy nie masz ochoty na skomplikowane przepisy i…dużo brudnych garnków. Świetnie sprawdzi się np. jednogarnkowe danie z indyka i warzyw, czyli sycąca potrawka na bazie mięsa, kaszy i młodej kapusty. Jej zalety? Poza prostym przygotowaniem to także zawartość składników odżywczych, w tym białka, witamina C, foliany, błonnik czy witaminy z grupy B. Smacznego!

Kategorie






Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
500 g
|
mięsa z piersi indyka
|
2
|
sztuki marchwi
160 g
|
200 g
|
młodej kapusty
|
100 g
|
groszku
|
150 g
|
kaszy jęczmiennej
|
4
|
szklanki bulionu warzywnego
1000 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
4
|
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku suszonego
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę. Smażymy, aż się zeszkli przez 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając.
Mięso kroimy w kostkę wielkości około 2 cm. Dodajemy do garnka i smażymy, aż mięso się delikatnie zrumieni ze wszystkich stron – trwa to około 6–8 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem wedle uznania.
Marchew obieramy i kroimy w grube plasterki. Dodajemy ją do garnka i mieszamy całość. Podsmażamy jeszcze przez około 3 minuty.
Wsypujemy kaszę, mieszamy, a następnie zalewamy całość gorącym bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 25 minut – do momentu, aż kasza będzie miękka.
W międzyczasie kapustę szatkujemy na mniejsze kawałki. Po upływie 25 minut dodajemy kapustę oraz groszek do garnka. Gotujemy jeszcze przez 10 minut, aż warzywa zmiękną, ale zachowają jędrność.
Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Gotujemy jeszcze 1–2 minuty bez przykrycia, aby smaki się połączyły. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.