Kapusta pieczona z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Kapusta pieczona z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Lubisz gołąbki? Nasz przepis – kapusta pieczona z mięsem mielonym w sosie pomidorowym – zachwyci fanów połączenia mięsa, kapusty i sosu pomidorowego. To proste danie sprawdzi się idealnie w okresie jesienno-zimowym. Zwłaszcza że kapusta stanowi skarbnicę witaminy C i przeciwzapalnego sulforafanu. Podana z aromatycznymi przyprawami, mięsem z indyka i kwaskowatą passatą pomidorową będzie świetnym pomysłem na obiad. Koniecznie wypróbuj. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
75 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Kapusta pieczona z mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

420 kcal Kalorie
26 g Białko
22 g Tłuszcze
24 g Węglowodany
2307 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
500 g
 kapusty
1
opakowanie passaty pomidorowej
700 g
10
łyżeczek oleju
50 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
łyżeczka papryki ostrej
3 g
300 g
 mięsa mielonego z indyka
1
łyżeczka oregano
3 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

420 kcal Kalorie
26 g Białko
22 g Tłuszcze
24 g Węglowodany
2307 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, kroimy na plastry.

2

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni, góra-dół.

3

Podsmażamy przez chwilę na rozgrzanym oleju. Przyprawiamy solą i pieprzem.

4

Przekładamy do formy do pieczenia.

5

Na tej samej patelni podsmażamy mięso, przyprawiamy solą, pieprzem, paprykę i oregano. Dodajemy passatę i dusimy przez chwilę.

6

Mięso z sosem przekładamy do formy do pieczenia.

7

Pieczemy około godziny, aż kapusta będzie miękka.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.