Czerwone curry z ryżem

Czerwone curry z ryżem

Czerwone curry z ryżem poleca się na obiad! Ten szybki przypraw to mnóstwo witamin i przeciwutleniaczy — i pyszny, orientalny smak. To także świetny wybór na rozgrzewający posiłek w chłodne jesienno-zimowe dni. Spróbuj koniecznie!

5 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,88/5
(z 140 ocen)
Czerwone curry z ryżem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

431 kcal Kalorie
15 g Białko
17 g Tłuszcze
55 g Węglowodany
1365 mg Sód
13 g Błonnik

Składniki
1
sztuka cukinii
200 g
1
sztuka papryki czerwonej
170 g
10
sztuk pieczarek
200 g
3
łyżeczki natki pietruszki
15 g
1
opakowanie mleczka kokosowego light
400 g
2
sztuki cebuli
160 g
3
ząbki czosnku
18 g
3
plastry imbiru
15 g
480 g
 ciecierzycy konserwowej
1
opakowanie pomidorów w puszce
400 g
2
łyżki sosu sojowego
20 g
2
łyżeczki przyprawy curry
8 g
100 g
 ryżu basmati
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

431 kcal Kalorie
15 g Białko
17 g Tłuszcze
55 g Węglowodany
1365 mg Sód
13 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.

2

Cukinie, paprykę, pieczarki, cebulę kroimy w kostkę. Czosnek i imbir siekamy.

3

W rondelku rozgrzewamy oliwę i dusimy na niej cebulę, czosnek i imbir.

4

Gdy warzywa się zeszklą dodajemy cukinię, pieczarki, paprykę i wszystko razem dusimy, aż warzywa będą miękkie.

5

Dodajemy odcedzoną ciecierzycę i zalewamy wszystko pomidorami z puszki. Gotujemy około 10 minut.

6

Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze 5 minut.

7

Ugotowane curry doprawiamy do smaku sosem sojowym, pieprzem, przyprawą curry i natką pietruszki.

8

Podajemy z ryżem. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.