Czerwone curry z ryżem
Czerwone curry z ryżem poleca się na obiad! Ten szybki przypraw to mnóstwo witamin i przeciwutleniaczy — i pyszny, orientalny smak. To także świetny wybór na rozgrzewający posiłek w chłodne jesienno-zimowe dni. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
10
|
sztuk pieczarek
200 g
|
3
|
łyżeczki natki pietruszki
15 g
|
1
|
opakowanie mleczka kokosowego light
400 g
|
2
|
sztuki cebuli
160 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
3
|
plastry imbiru
15 g
|
480 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
1
|
opakowanie pomidorów w puszce
400 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
2
|
łyżeczki przyprawy curry
8 g
|
100 g
|
ryżu basmati
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
Cukinie, paprykę, pieczarki, cebulę kroimy w kostkę. Czosnek i imbir siekamy.
W rondelku rozgrzewamy oliwę i dusimy na niej cebulę, czosnek i imbir.
Gdy warzywa się zeszklą dodajemy cukinię, pieczarki, paprykę i wszystko razem dusimy, aż warzywa będą miękkie.
Dodajemy odcedzoną ciecierzycę i zalewamy wszystko pomidorami z puszki. Gotujemy około 10 minut.
Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze 5 minut.
Ugotowane curry doprawiamy do smaku sosem sojowym, pieprzem, przyprawą curry i natką pietruszki.
Podajemy z ryżem. Smacznego!