Cytrynowy makaron z krewetkami i cukinią
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
511
kcal
Kalorie
35
g
Białko
8
g
Tłuszcze
66
g
Węglowodany
182
mg
Sód
11
g
Błonnik
Składniki
200 g
|
makaronu spaghetti
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
Krewetki: |
|
200 g
|
krewetek
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
511
kcal
Kalorie
35
g
Białko
8
g
Tłuszcze
66
g
Węglowodany
182
mg
Sód
11
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Pozostawiamy ok. 100 ml wody z gotowania makaronu.
2
Krewetki umieszczamy w miseczce i marynujemy (marynata: mieszamy oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz) przez kilka minut.
3
Cukinie obieramy i przy pomocy obieraczki kroimy w paski na kształt makaronu.
4
Krewetki smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni.
5
Na tej samej patelni podsmażamy cukinię przez 3-4 minuty (na złoty kolor, ale żeby się nie rozpadała).
6
Makaron mieszamy z cukinią i krewetkami. Dodajemy wodę z gotowania makaronu i podsmażamy przez chwilę.