Cytrynowo herbaciany deser ala tiramisu
Lubisz tiramisu? Zatem cytrynowo herbaciany deser ala tiramisu będzie strzałem w dziesiątkę! Nasza interpretacja tego włoskiego deseru to zamiana wysokokalorycznego mascarpone na jogurt, a cukru na erytrol. Dzięki temu powstaje równie pyszny deser, na który możesz sobie pozwolić, także będąc na diecie! Nie czekaj – wypróbuj ten przepis i wpraw się w prawdziwie włoski nastrój!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
10
|
sztuk biszkoptów
50 g
|
0,5
|
szklanki naparu z herbaty
125 g
|
1
|
kisielu cytrynowego
75 g
|
20 g
|
mieszanki orzechów
|
Krem cytrynowy: |
|
6
|
łyżek śmietanki 18%
150 g
|
2
|
opakowania jogurtu skyr
300 g
|
7
|
łyżek soku z cytryny
42 g
|
4
|
łyżeczki erytrolu
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Parzymy napar z ulubionej herbaty. Używamy mniejszej ilości wody, by napar był bardziej intensywny w smaku.
Kisiel cytrynowy gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Śmietanę napowietrzamy przy pomocy miksera przez ok. 2 minuty (śmietana nie ubije się na sztywno). W misce mieszamy skyr, sok z cytryny i erytrol. Dodajemy śmietanę, delikatnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. W razie potrzeby dosładzamy erytrolem.
Przygotowujemy wysokie naczynie lub pucharek. Na dnie pucharka układamy część kisielu, potem namoczone w herbacie biszkopty i krem cytrynowy, powtarzamy czynności do wykorzystania wszystkich składników. Staramy się układać warstwy tak, by na samej górze znalazł się krem cytrynowy.
Gotowy deser posypujemy posiekanymi orzechami i pozostawiamy w lodówce do schłodzenia na minimum 30 minut.