Curry z soczewicy
Masz ochotę na odrobinę Azji w swojej kuchni? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na curry z soczewicy! Przygotowana według poniższych wskazówek potrawa, łączy w sobie charakterystyczne dla azjatyckiej kuchni smaki mleczka kokosowego, curry oraz kolendry – a wszystko to w wersji wegetariańskiej. Jeżeli marzysz o szybkim i łatwym w przygotowaniu obiedzie – poniższy przepis jest właśnie dla Ciebie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
150 g
|
ryżu basmati
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
2
|
plastry imbiru
10 g
|
2
|
sztuki marchewki
160 g
|
240 g
|
soczewicy czerwonej
|
1
|
sztuka papryczki chilli
20 g
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
0,5
|
opakowania mleczka kokosowego
200 g
|
1
|
łyżeczka curry
4 g
|
1,5
|
szklanki bulionu warzywnego
375 g
|
3
|
łyżki soku z cytryny
18 g
|
1
|
garść kolendry świeżej
4 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy drobno pokrojoną marchewkę, imbir, cebulę, czosnek i chili.
Po 3 minutach dodajemy kolendrę, curry, następnie wsypujemy soczewicę i mieszamy.
Do garnka wlewamy bulion, gotujemy przez 10 minut.
Dodajemy pomidory, mleko kokosowe. Gotujemy do zmięknięcia soczewicy.
Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny wedle uznania.