Curry z ciecierzycy i kalafiora
Wegańska pełnia smaku? Curry z ciecierzycy i kalafiora poleca się na obiad! Słodkie mleczko kokosowe idealnie współgra w nim z rozgrzewającym imbirem, wyrazistym curry i orzeźwiającą kolendrą. Całość zachwyca smakiem od pierwszego kęsa, cudownie syci i dostarcza mocy wartościowych składników odżywczych. Jakich? A no na przykład białka, błonnika, magnezu, wapnia, żelaza i witaminy C. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
ryżu basmati
|
240 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
1
|
opakowanie mleczka kokosowego
400 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
250 g
|
kalafiora
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
garść świeżej kolendry
4 g
|
1
|
łyżeczka curry
4 g
|
0,5
|
łyżeczki ostrej papryki, np. chilli
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
Marchew i kalafior dzielimy na kawałki. Siekamy imbir, cebulę i czosnek.
W rondlu rozgrzewamy oliwę. Dusimy na niej cebulę, czosnek i imbir.
Dodajemy marchew i kalafior, dusimy do miękkości.
Dodajemy mleko kokosowe, odcedzoną ciecierzycę i całość zagotowujemy.
Przyprawiamy curry, papryką chilli i solą.
Gotowe curry podajemy z ryżem. Posypujemy świeżą kolendrą. Smacznego!