Curry z ciecierzycy
Marzysz o smaku Indii w swojej kuchni? Nasz przepis na curry z ciecierzycy to idealny sposób, aby spełnić to marzenie! Dzięki dodatkowi rozgrzewającego imbiru, potrawa ta sprawdzi się świetnie jako obiad w chłodne, zimowe dni, zaś zapach przyprawy garam masala pozwoli Ci się poczuć jak w prawdziwej indyjskiej restauracji. Warto podkreślić, że wszystko to, osiągniesz bez dodatku produktów pochodzenia zwierzęcego – czyli zgodnie z kulinarną tradycją tego dalekowschodniego państwa.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
ryżu basmati
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
plastry imbiru
10 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
0,5
|
sztuki papryczki chili
10 g
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
1
|
opakowanie pomidorów w puszce
400 g
|
240 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
1
|
łyżeczka przyprawy curry
4 g
|
1
|
łyżeczka garam masala
5 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
garść kolendry
4 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Czosnek, łodygi kolendry, chili, cebulę i imbir dokładnie siekamy.
W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekane warzywa. Przyprawiamy curry i garam masala do smaku.
Dodajemy ciecierzycę i pomidorki koktajlowe, mieszamy, podsmażamy przez 2-3 minuty.
Do warzyw dodajemy pomidory z puszki.
Curry podajemy z ryżem.