 
      Curry z ciecierzycy
Marzysz o smaku Indii w swojej kuchni? Nasz przepis na curry z ciecierzycy to idealny sposób, aby spełnić to marzenie! Dzięki dodatkowi rozgrzewającego imbiru, potrawa ta sprawdzi się świetnie jako obiad w chłodne, zimowe dni, zaś zapach przyprawy garam masala pozwoli Ci się poczuć jak w prawdziwej indyjskiej restauracji. Warto podkreślić, że wszystko to, osiągniesz bez dodatku produktów pochodzenia zwierzęcego – czyli zgodnie z kulinarną tradycją tego dalekowschodniego państwa.
 
        Kategorie
 
           
           
           
           
           
           
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
            100 g 
           | 
               ryżu basmati
             | 
| 
            1
           | 
              sztuka cebuli
             
                80 g
               | 
| 
            2
           | 
              plastry imbiru
             
                10 g
               | 
| 
            2
           | 
              ząbki czosnku
             
                12 g
               | 
| 
            0,5
           | 
              sztuki papryczki chili
             
                10 g
               | 
| 
            5
           | 
              sztuk pomidorków koktajlowych
             
                100 g
               | 
| 
            1
           | 
              opakowanie pomidorów w puszce
             
                400 g
               | 
| 
            240 g 
           | 
               ciecierzycy konserwowej
             | 
| 
            1
           | 
              łyżeczka przyprawy curry
             
                4 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżeczka garam masala
             
                5 g
               | 
| 
            2
           | 
              łyżeczki oliwy z oliwek
             
                10 g
               | 
| 
            1
           | 
              garść kolendry
             
                4 g
               | 
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Czosnek, łodygi kolendry, chili, cebulę i imbir dokładnie siekamy.
W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekane warzywa. Przyprawiamy curry i garam masala do smaku.
Dodajemy ciecierzycę i pomidorki koktajlowe, mieszamy, podsmażamy przez 2-3 minuty.
Do warzyw dodajemy pomidory z puszki.
Curry podajemy z ryżem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.
 
        