Curry z ciecierzycą, batatem i suszonymi morelami

Curry z ciecierzycą, batatem i suszonymi morelami

Rozgrzewające, pełne niezwykłych kompozycji smakowych i bardzo sycące – curry z ciecierzycą, batatem i suszonymi morelami poleca się na obiad! Sekret tego jednogarnkowego dania tkwi w połączeniu wyrazistych przypraw, kremowej pasty tahini i słodkich moreli oraz batatów z ciecierzycą, ryżem i tofu. Gotowe danie to nie tylko mega dawka doznań smakowych – ale także moc polifenoli, witamin, błonnika, żelaza, magnezu i wapnia. Koniecznie wypróbuj nasz przepis – i rozgrzej się chłodne, jesienno-zimowe dni. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
55 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Curry z ciecierzycą, batatem i suszonymi morelami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

508 kcal Kalorie
16 g Białko
12 g Tłuszcze
83 g Węglowodany
864 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
200 g
 ciecierzycy
1
opakowanie tofu naturalnego
180 g
300 g
 batata
6
sztuk moreli suszonych
84 g
1,5
szklanki bulionu
375 g
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
2
łyżeczki tahini
12 g
1
łyżeczka curry
4 g
1
łyżeczka kurkumy
2 g
0,5
łyżeczki kuminu
2,5 g
2
łyżki soku z cytryny
12 g
4
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
1
garść kolendry
4 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

508 kcal Kalorie
16 g Białko
12 g Tłuszcze
83 g Węglowodany
864 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Na dużej patelni rozgrzewamy połowę oleju. W międzyczasie kroimy tofu w równą, około 2-centymetrową kostkę.

2

Wrzucamy tofu na patelnię. Smażymy je na średnim ogniu, przez około 5-7 minut, często mieszając, aż tofu stanie się złociste i chrupiące z każdej strony. Zdejmujemy tofu z patelni i odkładamy na bok.

3

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Batata obieramy i kroimy w kostkę o wielkości 2-3 cm. Morele kroimy w cienkie paski.

4

Na tę samą patelnię wlewamy resztę oleju. Wrzucamy posiekaną cebulę oraz czosnek. Smażymy przez około 3 minuty, aż cebula zmięknie i stanie się przezroczysta. Dodajemy kurkumę, kumin oraz curry i smażymy przez 1-2 minuty, cały czas mieszając, aby uwolnić aromaty przypraw.

5

Dodajemy pokrojone bataty i morele, dokładnie mieszamy z przyprawami. Wlewamy bulion warzywny. Doprowadzamy całość do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem. Gotujemy przez około 15-20 minut, do momentu, gdy bataty będą miękkie. Sprawdzamy miękkość, wbijając widelec w kawałek batata.

6

Gdy bataty są miękkie, dodajemy na patelnię ciecierzycę, podsmażone tofu oraz tahini. Mieszamy dokładnie, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

7

Gotujemy całość na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut, aby smaki się połączyły.

8

Przed podaniem posypujemy posiekaną kolendrą.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera