
Curry z ciecierzycą, batatem i suszonymi morelami
Rozgrzewające, pełne niezwykłych kompozycji smakowych i bardzo sycące – curry z ciecierzycą, batatem i suszonymi morelami poleca się na obiad! Sekret tego jednogarnkowego dania tkwi w połączeniu wyrazistych przypraw, kremowej pasty tahini i słodkich moreli oraz batatów z ciecierzycą, ryżem i tofu. Gotowe danie to nie tylko mega dawka doznań smakowych – ale także moc polifenoli, witamin, błonnika, żelaza, magnezu i wapnia. Koniecznie wypróbuj nasz przepis – i rozgrzej się chłodne, jesienno-zimowe dni. Smacznego!

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
200 g
|
ciecierzycy
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
300 g
|
batata
|
6
|
sztuk moreli suszonych
84 g
|
1,5
|
szklanki bulionu
375 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
2
|
łyżeczki tahini
12 g
|
1
|
łyżeczka curry
4 g
|
1
|
łyżeczka kurkumy
2 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
4
|
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
|
1
|
garść kolendry
4 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Na dużej patelni rozgrzewamy połowę oleju. W międzyczasie kroimy tofu w równą, około 2-centymetrową kostkę.
Wrzucamy tofu na patelnię. Smażymy je na średnim ogniu, przez około 5-7 minut, często mieszając, aż tofu stanie się złociste i chrupiące z każdej strony. Zdejmujemy tofu z patelni i odkładamy na bok.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Batata obieramy i kroimy w kostkę o wielkości 2-3 cm. Morele kroimy w cienkie paski.
Na tę samą patelnię wlewamy resztę oleju. Wrzucamy posiekaną cebulę oraz czosnek. Smażymy przez około 3 minuty, aż cebula zmięknie i stanie się przezroczysta. Dodajemy kurkumę, kumin oraz curry i smażymy przez 1-2 minuty, cały czas mieszając, aby uwolnić aromaty przypraw.
Dodajemy pokrojone bataty i morele, dokładnie mieszamy z przyprawami. Wlewamy bulion warzywny. Doprowadzamy całość do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem. Gotujemy przez około 15-20 minut, do momentu, gdy bataty będą miękkie. Sprawdzamy miękkość, wbijając widelec w kawałek batata.
Gdy bataty są miękkie, dodajemy na patelnię ciecierzycę, podsmażone tofu oraz tahini. Mieszamy dokładnie, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Gotujemy całość na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut, aby smaki się połączyły.
Przed podaniem posypujemy posiekaną kolendrą.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.