Curry z brukselką, zielonym groszkiem i tempehem

Curry z brukselką, zielonym groszkiem i tempehem

Zielone warzywa, pełen białka tempeh i indyjskie smaki – curry z brukselką, zielonym groszkiem i tempehem poleca się na obiad! Ten przepis na danie inspirowane kuchnią południowej Azji cudownie rozgrzewa i syci – a także dostarcza mocy polifenoli, folianów, żelaza czy witaminy C. Jego sekret? Tkwi w połączeniu aromatycznych przypraw, słodkiego mleczka kokosowego, ryżu i tempehu. Do tego wyrazista brukselka, delikatny groszek i gotowe. Koniecznie wypróbuj – smacznego!

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Curry z brukselką, zielonym groszkiem i tempehem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

527 kcal Kalorie
28 g Białko
17 g Tłuszcze
73 g Węglowodany
1589 mg Sód
13 g Błonnik

Składniki
18
sztuk brukselek
306 g
1
opakowanie groszku zielonego konserwowego
240 g
2
porcje tempehu
200 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
ząbek czosnku
6 g
0,5
plastra imbiru
2,5 g
1
szklanka bulionu warzywnego
250 g
0,5
opakowania mleczka kokosowego
200 g
2
łyżeczki curry
8 g
1
łyżeczka kurkumy
2 g
0,5
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
0,5
łyżeczki papryki ostrej
1,5 g
1
szczypta soli
0,25 g
150 g
 ryżu jaśminowego

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

527 kcal Kalorie
28 g Białko
17 g Tłuszcze
73 g Węglowodany
1589 mg Sód
13 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2

Brukselki myjemy, odcinamy twarde końcówki i kroimy na pół. Cebulę, imbir i czosnek drobno siekamy. Tempeh kroimy w kostkę. Groszek konserwowy odcedzamy z zalewy i przepłukujemy pod bieżącą wodą.

3

Dużą patelnię lub garnek rozgrzewamy beztłuszczowo. Wrzucamy tempeh i smażymy, aż będzie złocisty i lekko chrupiący z każdej strony. Odkładamy go na talerz.

4

Na tę samą patelnię wrzucamy cebulę i smażymy, aż stanie się szklista. Dodajemy czosnek i imbir, smażymy przez minutę, aż zaczną intensywnie pachnieć.

5

Na patelnię dodajemy brukselki i podsmażamy przez 2-3 minuty stale mieszając. Doprawiamy curry, kurkumą, wędzoną paprykę i ostrą paprykę wedle uznania (potem możemy jeszcze doprawić danie). Mieszamy, aby przyprawy dokładnie pokryły warzywa.

6

Wlewamy mleczko kokosowe i bulion warzywny, dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i gotujemy całość na średnim ogniu przez ok. 10 minut, aż brukselki zmiękną, ale nadal będą chrupkie.

7

Do curry wrzucamy groszek konserwowy i podsmażony tempeh. Gotujemy jeszcze 5 minut, aby smaki się połączyły. Opcjonalnie doprawiamy solą według własnego smaku.

8

Gotowe curry podajemy razem z ryżem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.