Cukinia faszerowana soczewicą
Nie masz pomysłu, jak zwiększyć ilość warzyw w codziennym jadłospise? Nasza cukinia faszerowana soczewicą to perfekcyjne rozwiązanie Twojego problemu! Ta niezwykle bogata w witaminy potrawa idealnie sprawdzi się jako obiad, kolacja czy drugie śniadanie, a jej delikatny smak zachwyci nawet największego niejadka.
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki cukinii
400 g
|
30 g
|
kaszy jaglanej
|
150 g
|
soczewicy czerwonej
|
1
|
opakowanie pomidorów w puszce
400 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
1
|
sztuka kostki bulionowej ekologicznej
5 g
|
1
|
szklanka wody
250 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cukinię kroimy wzdłuż na pół, łyżeczką wycinamy miąższ, który odkładamy do miski.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni w trybie termoobieg.
Kaszę, soczewicę, posiekaną cebulę, posiekany czosnek, cukinię, paprykę wędzoną podsmażamy na rozgrzanym oleju. Podsmażamy, mieszając przez 2-3 minuty, następnie wlewamy wodę, dodajemy kostkę bulionową oraz pomidory i dusimy pod przykryciem przez 15 minut (jeżeli kasza wchłonie całą wodę to dolewamy, tak, aby warzywa się nie przypalały).
Wydrążone cukinie napełniamy farszem i pieczemy przez 15 minut.