Ciasto na gofry z ciecierzycy
Idealny przepis na gofry? Mamy to sposób – ciasto na gofry z ciecierzycy to świetna baza do pełnowartościowych posiłków. Ciasto jest proste w przygotowaniu i składa się z zaledwie kilku składników. Znajdziesz w nim ciecierzycę, mleko roślinne, jajka, mąkę pszenną, sól, ksylitol i olej. Zawiera białko, przez co syci na długo i może być podawane z dowolnymi dodatkami – owocami, orzechami, jogurtem, wytrawnym sosem, warzywami… Granicą jest Twoja wyobraźnia. Koniecznie wypróbuj – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Gofry: |
|
100 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
0,2
|
szklanki mleka roślinnego
60 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
4
|
łyżki mąki pszennej
48 g
|
0,5
|
łyżki ksylitolu
7 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ciecierzycę odsączamy z zalewy. Blendujemy na gładką masę.
Dodajemy jajko, mleko, olej, mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia i sól. Blendujemy.
Ciasto wylewamy do rozgrzanej gofrownicy. Smażymy przez około 4-5 minut, aż będą rumiane.
Z porcji ciasta otrzymujemy 3 duże gofry.