Ciasto na gofry z ciecierzycy

Ciasto na gofry z ciecierzycy

Idealny przepis na gofry? Mamy to sposób – ciasto na gofry z ciecierzycy to świetna baza do pełnowartościowych posiłków. Ciasto jest proste w przygotowaniu i składa się z zaledwie kilku składników. Znajdziesz w nim ciecierzycę, mleko roślinne, jajka, mąkę pszenną, sól, ksylitol i olej. Zawiera białko, przez co syci na długo i może być podawane z dowolnymi dodatkami – owocami, orzechami, jogurtem, wytrawnym sosem, warzywami… Granicą jest Twoja wyobraźnia. Koniecznie wypróbuj – smacznego!

 

10 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,94/5
(z 17 ocen)
Ciasto na gofry z ciecierzycy
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

148 kcal Kalorie
6 g Białko
5 g Tłuszcze
21 g Węglowodany
501 mg Sód
2 g Błonnik

Składniki

Gofry:

100 g
 ciecierzycy konserwowej
1
sztuka jajka
56 g
0,2
szklanki mleka roślinnego
60 g
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
4
łyżki mąki pszennej
48 g
0,5
łyżki ksylitolu
7 g
1
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
1
szczypta soli
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

148 kcal Kalorie
6 g Białko
5 g Tłuszcze
21 g Węglowodany
501 mg Sód
2 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ciecierzycę odsączamy z zalewy. Dodajemy jajko, mleko i blendujemy na gładką masę.

2

Dodajemy olej, blendujemy.

3

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zblendowaną masę, dodajemy ksylitol, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy na gładką masę.

4

Ciasto wylewamy do rozgrzanej gofrownicy. Smażymy przez około 4-5 minut, aż będą rumiane.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.