Ciasto na gofry z ciecierzycy

Ciasto na gofry z ciecierzycy

Idealny przepis na gofry? Mamy to sposób – ciasto na gofry z ciecierzycy to świetna baza do pełnowartościowych posiłków. Ciasto jest proste w przygotowaniu i składa się z zaledwie kilku składników. Znajdziesz w nim ciecierzycę, mleko roślinne, jajka, mąkę pszenną, sól, ksylitol i olej. Zawiera białko, przez co syci na długo i może być podawane z dowolnymi dodatkami – owocami, orzechami, jogurtem, wytrawnym sosem, warzywami… Granicą jest Twoja wyobraźnia. Koniecznie wypróbuj – smacznego!

 

10 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 2 ocen)
Ciasto na gofry z ciecierzycy
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

443 kcal Kalorie
18 g Białko
14 g Tłuszcze
63 g Węglowodany
1502 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki

Gofry:

100 g
 ciecierzycy konserwowej
1
sztuka jajka
56 g
0,2
szklanki mleka roślinnego
60 g
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
4
łyżki mąki pszennej
48 g
0,5
łyżki ksylitolu
7 g
1
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
1
szczypta soli
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

443 kcal Kalorie
18 g Białko
14 g Tłuszcze
63 g Węglowodany
1502 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ciecierzycę odsączamy z zalewy. Blendujemy na gładką masę.

2

Dodajemy jajko, mleko, olej, mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia i sól. Blendujemy.

3

Ciasto wylewamy do rozgrzanej gofrownicy. Smażymy przez około 4-5 minut, aż będą rumiane.

4

Z porcji ciasta otrzymujemy 3 duże gofry.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.