Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Ciasto dyniowe z mikrofalówki

Ciasto dyniowe z mikrofalówki

Jak pachną jesienno-zimowe wieczory? Dla nas zdecydowanie królują wówczas orzeźwiający aromat dyni i korzenny zapach cynamonu. Zwłaszcza podane w pysznym duecie – takim jak ciasto dyniowe z mikrofalówki! Nie dość, że przepis ten łączy w sobie to, co najlepsze jesienią to dostarcza także mocy beta-karotenu, polifenoli i witamin z grupy B. A ze względu na pojedynczą, małą porcję świetnie sprawdza się na diecie – nie musisz bowiem piec całej blachy kuszącego ciasta. Koniecznie wypróbuj – smacznego!

8 min
Czas przygotowania
10 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Ciasto dyniowe z mikrofalówki
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

540 kcal Kalorie
14 g Białko
40 g Tłuszcze
32 g Węglowodany
373 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
150 g
 przecieru z dyni
2
łyżki mąki owsianej
24 g
1
sztuka jaja kurzego
56 g
2
łyżeczki erytrolu
10 g
0,5
łyżeczki proszku do pieczenia
2 g
0,5
łyżeczki cynamonu
2 g
1
łyżeczka masła
5 g

Do podania:

3
łyżki mascarpone
72 g
1
łyżeczka erytrolu
5 g
0,5
łyżeczki cynamonu
2 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

540 kcal Kalorie
14 g Białko
40 g Tłuszcze
32 g Węglowodany
373 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 8 min.
1

W miseczce, którą można używać w mikrofalówce, mieszamy przecier z dyni, jajko, erytrol i roztopione masło.

2

Do dyniowej mieszanki dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Dobrze mieszamy, aby uzyskać gładką, jednolitą masę.

3

Umieszczamy miseczkę z ciastem w mikrofalówce i pieczemy na wysokiej mocy przez około 1,5 do 2 minut. Czas może się różnić w zależności od mocy mikrofalówki, więc sprawdzamy ciasto, wkładając do środka wykałaczkę – jeśli wyjdzie sucha, ciasto jest gotowe.

4

Mascarpone ubijamy z erytrolem do zwiększenia objętości przez ok. 1-2 minuty.

5

Na gotowe ciasto nakładamy ubite mascarpone. Opcjonalnie posypujemy cynamonem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.