Ciasto dyniowe z mikrofalówki
Jak pachną jesienno-zimowe wieczory? Dla nas zdecydowanie królują wówczas orzeźwiający aromat dyni i korzenny zapach cynamonu. Zwłaszcza podane w pysznym duecie – takim jak ciasto dyniowe z mikrofalówki! Nie dość, że przepis ten łączy w sobie to, co najlepsze jesienią to dostarcza także mocy beta-karotenu, polifenoli i witamin z grupy B. A ze względu na pojedynczą, małą porcję świetnie sprawdza się na diecie – nie musisz bowiem piec całej blachy kuszącego ciasta. Koniecznie wypróbuj – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
przecieru z dyni
|
2
|
łyżki mąki owsianej
24 g
|
1
|
sztuka jaja kurzego
56 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
0,5
|
łyżeczki proszku do pieczenia
2 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
1
|
łyżeczka masła
5 g
|
Do podania: |
|
3
|
łyżki mascarpone
72 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W miseczce, którą można używać w mikrofalówce, mieszamy przecier z dyni, jajko, erytrol i roztopione masło.
Do dyniowej mieszanki dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Dobrze mieszamy, aby uzyskać gładką, jednolitą masę.
Umieszczamy miseczkę z ciastem w mikrofalówce i pieczemy na wysokiej mocy przez około 1,5 do 2 minut. Czas może się różnić w zależności od mocy mikrofalówki, więc sprawdzamy ciasto, wkładając do środka wykałaczkę – jeśli wyjdzie sucha, ciasto jest gotowe.
Mascarpone ubijamy z erytrolem do zwiększenia objętości przez ok. 1-2 minuty.
Na gotowe ciasto nakładamy ubite mascarpone. Opcjonalnie posypujemy cynamonem.