Ciasto dyniowe z mikrofalówki
Jak pachną jesienno-zimowe wieczory? Dla nas zdecydowanie królują wówczas orzeźwiający aromat dyni i korzenny zapach cynamonu. Zwłaszcza podane w pysznym duecie – takim jak ciasto dyniowe z mikrofalówki! Nie dość, że przepis ten łączy w sobie to, co najlepsze jesienią to dostarcza także mocy beta-karotenu, polifenoli i witamin z grupy B. A ze względu na pojedynczą, małą porcję świetnie sprawdza się na diecie – nie musisz bowiem piec całej blachy kuszącego ciasta. Koniecznie wypróbuj – smacznego!
        Kategorie
          
          
          
          
          
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
           
            150 g 
           
         | 
        
           
               przecieru z dyni
             
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżki mąki owsianej 
             
                          
                24 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              sztuka jaja kurzego
             
                          
                56 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżeczki erytrolu
             
                          
                10 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              łyżeczki proszku do pieczenia
             
                          
                2 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              łyżeczki cynamonu
             
                          
                2 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka masła
             
                          
                5 g
               
                       | 
          
          Do podania: | 
          |
| 
           
            3
           
         | 
        
           
              łyżki mascarpone
             
                          
                72 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka erytrolu
             
                          
                5 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              łyżeczki cynamonu
             
                          
                2 g
               
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W miseczce, którą można używać w mikrofalówce, mieszamy przecier z dyni, jajko, erytrol i roztopione masło.
Do dyniowej mieszanki dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Dobrze mieszamy, aby uzyskać gładką, jednolitą masę.
Umieszczamy miseczkę z ciastem w mikrofalówce i pieczemy na wysokiej mocy przez około 1,5 do 2 minut. Czas może się różnić w zależności od mocy mikrofalówki, więc sprawdzamy ciasto, wkładając do środka wykałaczkę – jeśli wyjdzie sucha, ciasto jest gotowe.
Mascarpone ubijamy z erytrolem do zwiększenia objętości przez ok. 1-2 minuty.
Na gotowe ciasto nakładamy ubite mascarpone. Opcjonalnie posypujemy cynamonem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.