
Ciasto do naleśników wegańskie

Kategorie








Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
7
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g
|
1,2
|
szklanki napoju owsianego
300 g
|
2
|
łyżki płatków owsianych
20 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mąkę, mleko, sól i olej umieszczamy w misce.
Płatki owsiane blendujemy, dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy. Ciasto musi być odrobinę gęstsze niż klasyczne.
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką. Przed nałożeniem ciasta na patelnię przecieramy ją ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Nakładamy ciasto i zmniejszamy moc palnika (naleśnik musi być trochę grubszy niż klasyczny). Czekamy, aż smażona strona będzie odpowiednio ścięta i odwracamy naleśnik na drugą stronę. Jeżeli przełożenie sprawia trudność pomocna może być płaska łopatka.
Masa 1 placka podana jest przed smażeniem (surowego ciasta).
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.