
Ciasto do naleśników lekkostrawnych

Kategorie




Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
4,2
|
łyżki mąki
50 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
0,6
|
szklanki mleka
150 g
|
1
|
łyżeczka oliwę
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Do miski dodajemy mąkę, jajko, mleko, olej i sól. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto jest dosyć rzadkie – wszytko jest w porządku.
Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni przetartej nasączonym oliwą lub olejem ręcznikiem papierowym.
Po wylaniu ciasta zmniejszamy ogień o połowę i czekamy, aż ciasto na górze nie będzie surowe.
Delikatnie przekładamy płaską szpatułką na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę.
Masa 1 placka podana jest przed smażeniem (surowego ciasta). Jeśli potrzebujemy użyć mniejszej ilości naleśników w przepisie, resztę możemy przechować na następny dzień lub zamrozić.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.