Ciasto do naleśników wegańskie

Ciasto do naleśników wegańskie

5 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,57/5
(z 364 ocen)
Ciasto do naleśników wegańskie
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

148 kcal Kalorie
5 g Białko
4 g Tłuszcze
26 g Węglowodany
65 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
7
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g
1,2
szklanki napoju owsianego
300 g
2
łyżki płatków owsianych
20 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

148 kcal Kalorie
5 g Białko
4 g Tłuszcze
26 g Węglowodany
65 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Mąkę, mleko, sól i oliwę umieszczamy w misce.

2

Płatki owsiane blendujemy, dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy. Ciasto musi być odrobinę gęstsze niż klasyczne.

3

Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką. Przed nałożeniem ciasta na patelnię przecieramy ją ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Nakładamy ciasto i zmniejszamy moc palnika (naleśnik musi być trochę grubszy niż klasyczny). Czekamy, aż smażona strona będzie odpowiednio ścięta i odwracamy naleśnik na drugą stronę. Jeżeli przełożenie sprawia trudność pomocna może być płaska łopatka.

4

Masa 1 placka podana jest przed smażeniem (surowego ciasta).

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.