![Ciasto do naleśników wegańskie](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2022/11/02105658/nalesnikibok.jpg)
Ciasto do naleśników wegańskie
![Ciasto do naleśników wegańskie](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2022/11/02105651/nalesniki.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez nabiału](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Bez soli](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezsoli.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Vege](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/vege.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
7
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g
|
1,2
|
szklanki napoju owsianego
300 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mąkę, mleko roślinne i sól miksujemy na gładką masę.
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką. Przed nałożeniem ciasta na patelnię przecieramy ją ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Nakładamy ciasto i zmniejszamy moc palnika. Czekamy, aż smażona strona będzie odpowiednio ścięta i odwracamy naleśnik na drugą stronę. Jeżeli przełożenie sprawia trudność pomocna może być płaska łopatka.
Wychodzi ok. 4 sztuk na patelni o średnicy 24 cm. Masa 1 placka podana jest przed smażeniem (surowego ciasta). Jeśli potrzebujemy użyć mniejszej ilości naleśników w przepisie, resztę możemy przechować na następny dzień lub zamrozić.