Ciasto do naleśników wegańskie

Ciasto do naleśników wegańskie

5 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,57/5
(z 358 ocen)
Ciasto do naleśników wegańskie
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

129 kcal Kalorie
4 g Białko
3 g Tłuszcze
23 g Węglowodany
64 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki
7
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g
1,2
szklanki napoju owsianego
300 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

129 kcal Kalorie
4 g Białko
3 g Tłuszcze
23 g Węglowodany
64 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Mąkę, mleko roślinne i sól miksujemy na gładką masę.

2

Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką. Przed nałożeniem ciasta na patelnię przecieramy ją ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Nakładamy ciasto i zmniejszamy moc palnika. Czekamy, aż smażona strona będzie odpowiednio ścięta i odwracamy naleśnik na drugą stronę. Jeżeli przełożenie sprawia trudność pomocna może być płaska łopatka.

3

Wychodzi ok. 4 sztuk na patelni o średnicy 24 cm. Masa 1 placka podana jest przed smażeniem (surowego ciasta). Jeśli potrzebujemy użyć mniejszej ilości naleśników w przepisie, resztę możemy przechować na następny dzień lub zamrozić.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.