Ciasto do naleśników wegańskie
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
148
kcal
Kalorie
5
g
Białko
4
g
Tłuszcze
26
g
Węglowodany
65
mg
Sód
4
g
Błonnik
Składniki
7
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g
|
1,2
|
szklanki napoju owsianego
300 g
|
2
|
łyżki płatków owsianych
20 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
148
kcal
Kalorie
5
g
Białko
4
g
Tłuszcze
26
g
Węglowodany
65
mg
Sód
4
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1
Mąkę, mleko, sól i oliwę umieszczamy w misce.
2
Płatki owsiane blendujemy, dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy. Ciasto musi być odrobinę gęstsze niż klasyczne.
3
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką. Przed nałożeniem ciasta na patelnię przecieramy ją ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Nakładamy ciasto i zmniejszamy moc palnika (naleśnik musi być trochę grubszy niż klasyczny). Czekamy, aż smażona strona będzie odpowiednio ścięta i odwracamy naleśnik na drugą stronę. Jeżeli przełożenie sprawia trudność pomocna może być płaska łopatka.
4
Masa 1 placka podana jest przed smażeniem (surowego ciasta).