Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

„Gdy życie daje Ci cytryny, zrób z nich lemoniadę” albo…ciasto cytrynowe! Ten pyszny deser to idealny wybór dla tych, którzy lubią lekko kwaskowate, wyraziste smaki. To też dużo lepsza wersja na sycący posiłek z dodatkiem cytryny niż przysłowiowa lemoniada. Spróbuj, a przekonasz się, że z cytryn można stworzyć prawdziwy rarytas rodem z najlepszej cukierni.

5 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,49/5
(z 49 ocen)
Ciasto cytrynowe
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

457 kcal Kalorie
8 g Białko
29 g Tłuszcze
41 g Węglowodany
196 mg Sód
1 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
30
łyżeczek oleju rzepakowego
150 g
16,7
łyżki mąki pszennej
200 g
1
sztuka cytryny
80 g
9
łyżek cukru
90 g
18
łyżeczek erytrolu
90 g
4
sztuki jajek
224 g
2
łyżeczki proszku do pieczenia
8 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

457 kcal Kalorie
8 g Białko
29 g Tłuszcze
41 g Węglowodany
196 mg Sód
1 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Jajka wyjmujemy ok. 3 h wcześniej, aby były w temperaturze pokojowej.

2

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

3

Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok.

4

Za pomocą miksera ubijamy jajka z erytrolem i cukrem, tak aby powstała puszysta masa (podobna do kogla-mogla), dodajemy sok z cytryny i skórkę, miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy porcjowo mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie miksujemy. Na koniec wlewamy stopniowo olej i dalej miksujemy do połączenia składników.

5

Ciasto przekładamy do formy keksowej 10 x 30 wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 35 minut lub do czasu, aż wbity drewniany patyczek będzie suchy.

6

Ciasto studzimy. Smacznego!

Ciasto cytrynowe idealne na wiosenno-letnie weekendy

Nawet na diecie redukcyjnej warto od czasu do czasu pozwolić sobie na coś słodkiego. Idealnym pomysłem, zwłaszcza na wiosenno-letnie dni, jest ciasto cytrynowe, któremu wprost trudno się oprzeć. Miękkie, idealnie zbalansowane i aromatyczne. Idealne zarówno do kawy, jak i herbaty. Świetne na weekendowe przyjęcie, jak i w formie deseru do wielkanocnego śniadania. A do tego maksymalnie łatwe do zrobienia!

Perfekcyjne ciasto cytrynowe w 5 minut

Jeśli szukasz przepisu na ciasto, które przygotujesz w zaledwie 5 minut, a resztę poświęcisz na inne zajęcia, to jest to idealny wybór. Dokładnie tak przygotujesz to ciasto cytrynowe, które potem... robi się samo. A potem? Już tylko słodka degustacja! Polecamy, aby do kawałka ciasta dodać pełne błonnika owoce. Dzięki temu taka słodka przekąska będzie zdecydowanie bardziej sycąca.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera