Ciasto cytrynowe
„Gdy życie daje Ci cytryny, zrób z nich lemoniadę” albo…ciasto cytrynowe! Ten pyszny deser to idealny wybór dla tych, którzy lubią lekko kwaskowate, wyraziste smaki. To też dużo lepsza wersja na sycący posiłek z dodatkiem cytryny niż przysłowiowa lemoniada. Spróbuj, a przekonasz się, że z cytryn można stworzyć prawdziwy rarytas rodem z najlepszej cukierni.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
14
|
łyżeczek oleju rzepakowego
70 g
|
21
|
łyżek mąki pszennej
250 g
|
15
|
łyżek soku z cytryn
90 g
|
3
|
łyżeczki skórki z cytryny
9 g
|
10
|
łyżek ksylitolu
150 g
|
5
|
łyżek skrobi ziemniaczanej
50 g
|
3
|
sztuki jajek
168 g
|
0,5
|
szklanki mleka
135 g
|
2
|
łyżeczki proszku do pieczenia
8 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Jajka i mleko wyjmujemy ok. 3 h wcześniej, aby były w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Do miski wsypujemy ksylitol, skórkę z cytryny, mąkę, skrobię, jajka, mleko, olej, proszek do pieczenia, szczyptę soli, sok z cytryn. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy lub miksujemy.
Ciasto przekładamy do formy keksowej 10 x 30 wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 40 minut lub do czasu, aż wbity drewniany patyczek bedzie suchy.
Ciasto studzimy. Smacznego!