Ciasteczka z morelami
Morele to owoce nie tylko smaczne, ale również zdrowe, ponieważ zawierają przeciwutleniacze, które zapobiegają starzeniu się komórek naszego ciała. Można przyrządzić z nich pyszny deser – ciasteczka z morelami. Najlepiej z mąką pełnoziarnistą i miodem zamiast cukru.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
7
|
łyżek płatków owsianych
70 g
|
|
5
|
łyżek mąki pszennej
60 g
|
|
0,5
|
łyżeczki proszku do pieczenia
2 g
|
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
|
3
|
łyżeczki masła
15 g
|
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
|
4
|
łyżeczki miodu
48 g
|
|
5
|
sztuk świeżych moreli
225 g
|
|
1
|
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
|
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C w trybie góra–dół lub do 160°C w termoobiegu.
Płatki owsiane blendujemy na mąkę o lekko grudkowatej strukturze, nie muszą być całkowicie zmielone.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną, płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon oraz sól. Mieszamy suche składniki do połączenia.
Masło roztapiamy w rondelku na małym ogniu lub w mikrofali (przestudzamy) lub miękkie (w temperaturze pokojowej) przekładamy do drugiej miski.
Dodajemy jajko i mieszamy do połączenia z masłem. Następnie dodajemy miód oraz ekstrakt waniliowy, mieszamy na jednolitą masę.
Morele kroimy w cienkie paski o długości około 2–3 cm. W przypadku użycia mrożonych owoców należy je wcześniej rozmrozić i odsączyć z nadmiaru soku. Do miski z mokrymi składnikami dodajemy morele i mieszamy delikatnie.
Łączymy mokre składniki z suchymi, mieszając do uzyskania jednolitej masy.
Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie spłaszczamy każdą kulkę na grubość około 1 cm. Układamy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając niewielkie odstępy między ciasteczkami.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut, aż ciasteczka lekko się zrumienią na brzegach. Po upieczeniu przekładamy ciasteczka na kratkę i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.