Ciasteczka z morelami

Ciasteczka z morelami

Morele to owoce nie tylko smaczne, ale również zdrowe, ponieważ zawierają przeciwutleniacze, które zapobiegają starzeniu się komórek naszego ciała. Można przyrządzić z nich pyszny deser – ciasteczka z morelami. Najlepiej z mąką pełnoziarnistą i miodem zamiast cukru.

15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,73/5
(z 22 ocen)
Ciasteczka z morelami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Bez soli Bez soli
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

470 kcal Kalorie
12 g Białko
12 g Tłuszcze
80 g Węglowodany
249 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
7
łyżek płatków owsianych
70 g
5
łyżek mąki pszennej
60 g
0,5
łyżeczki proszku do pieczenia
2 g
2
szczypty soli
0,5 g
3
łyżeczki masła
15 g
1
sztuka jajka
56 g
4
łyżeczki miodu
48 g
5
sztuk świeżych moreli
225 g
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
0,5
łyżeczki cynamonu
2 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

470 kcal Kalorie
12 g Białko
12 g Tłuszcze
80 g Węglowodany
249 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C w trybie góra–dół lub do 160°C w termoobiegu.

2

Płatki owsiane blendujemy na mąkę o lekko grudkowatej strukturze, nie muszą być całkowicie zmielone.

3

Do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną, płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon oraz sól. Mieszamy suche składniki do połączenia.

4

Masło roztapiamy w rondelku na małym ogniu lub w mikrofali (przestudzamy) lub miękkie (w temperaturze pokojowej) przekładamy do drugiej miski.

5

Dodajemy jajko i mieszamy do połączenia z masłem. Następnie dodajemy miód oraz ekstrakt waniliowy, mieszamy na jednolitą masę.

6

Morele kroimy w cienkie paski o długości około 2–3 cm. W przypadku użycia mrożonych owoców należy je wcześniej rozmrozić i odsączyć z nadmiaru soku. Do miski z mokrymi składnikami dodajemy morele i mieszamy delikatnie.

7

Łączymy mokre składniki z suchymi, mieszając do uzyskania jednolitej masy.

8

Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie spłaszczamy każdą kulkę na grubość około 1 cm. Układamy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając niewielkie odstępy między ciasteczkami.

9

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut, aż ciasteczka lekko się zrumienią na brzegach. Po upieczeniu przekładamy ciasteczka na kratkę i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera