Chrupiące tofu z sałatką

Chrupiące tofu z sałatką

Lubisz tofu? Nasz przepis na chrupiące tofu z sałatką z pewnością zachwyci Cię od pierwszego kęsa! To bowiem świetna okazja, by spróbować tofu w zupełnie nowym wydaniu – a konkretnie: w panierce z przypraw, napoju roślinnego i…płatków kukurydzianych. Sojowy „serek” podany w tej wersji zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych – a nawet największych „antyfanów” tofu. Zwłaszcza jeśli podasz je z orzeźwiającą sałatką i chrupiącym pieczywem. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Chrupiące tofu z sałatką
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

441 kcal Kalorie
19 g Białko
14 g Tłuszcze
64 g Węglowodany
662 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
1
opakowanie tofu naturalnego
180 g
8
łyżek płatków kukurydzianych
32 g
0,4
szklanki mleka roślinnego
100 g
1
szczypta soli
0,25 g
0,5
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
0,5
łyżeczki kurkumy
1 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Dodatki:

75 g
 miksu sałat
7
sztuk pomidorków koktajlowych
140 g
0,5
sztuki ogórka świeżego
75 g
4
kromki chleba żytniego razowego
120 g

Sos:

0,5
opakowania jogurtu roślinnego
75 g
1
łyżeczka musztardy
10 g
0,5
łyżki majonezu wegańskiego
12,5 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
1
łyżeczka syropu klonowego
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

441 kcal Kalorie
19 g Białko
14 g Tłuszcze
64 g Węglowodany
662 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Kroimy tofu w kostkę o boku około 2 cm i osuszamy dokładnie za pomocą ręcznika papierowego. To ważne, aby panierka dobrze się trzymała.

2

Przygotowujemy trzy miseczki. Do pierwszej wsypujemy przyprawy wedle uznania. Do drugiej miseczki wlewamy mleko. W trzeciej miseczce umieszczamy drobno pokruszone płatki kukurydziane.

3

Kostki tofu najpierw obtaczamy w przyprawach, potem delikatnie zanurzamy w mleku, a na końcu dokładnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych, lekko je dociskając, aby panierka dobrze przylegała.

4

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C, tryb góra-dół.

5

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej kostki tofu tak, aby nie stykały się nawzajem.

6

Pieczemy tofu w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20–25 minut. W połowie czasu pieczenia delikatnie przewracamy kostki na drugą stronę, aby równomiernie się zarumieniły z każdej strony.

7

Pomidorki kroimy na mniejsze kawałki. Ogórka kroimy na cienkie plastry lub półplastry.

8

W miseczce mieszamy składniki sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny wedle uznania.

9

W misce układamy mix sałat, pokrojone warzywa i tofu. Całość polewamy przygotowanym sosem.

10

Danie podajemy z pieczywem. Pieczywo możemy opiec w opiekaczu do zrumienienia lub na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.