
Chrupiące tofu z sałatką
Lubisz tofu? Nasz przepis na chrupiące tofu z sałatką z pewnością zachwyci Cię od pierwszego kęsa! To bowiem świetna okazja, by spróbować tofu w zupełnie nowym wydaniu – a konkretnie: w panierce z przypraw, napoju roślinnego i…płatków kukurydzianych. Sojowy „serek” podany w tej wersji zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych – a nawet największych „antyfanów” tofu. Zwłaszcza jeśli podasz je z orzeźwiającą sałatką i chrupiącym pieczywem. Smacznego!

Kategorie





Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
8
|
łyżek płatków kukurydzianych
32 g
|
0,4
|
szklanki mleka roślinnego
100 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki kurkumy
1 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Dodatki: |
|
75 g
|
miksu sałat
|
7
|
sztuk pomidorków koktajlowych
140 g
|
0,5
|
sztuki ogórka świeżego
75 g
|
4
|
kromki chleba żytniego razowego
120 g
|
Sos: |
|
0,5
|
opakowania jogurtu roślinnego
75 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
0,5
|
łyżki majonezu wegańskiego
12,5 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
łyżeczka syropu klonowego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kroimy tofu w kostkę o boku około 2 cm i osuszamy dokładnie za pomocą ręcznika papierowego. To ważne, aby panierka dobrze się trzymała.
Przygotowujemy trzy miseczki. Do pierwszej wsypujemy przyprawy wedle uznania. Do drugiej miseczki wlewamy mleko. W trzeciej miseczce umieszczamy drobno pokruszone płatki kukurydziane.
Kostki tofu najpierw obtaczamy w przyprawach, potem delikatnie zanurzamy w mleku, a na końcu dokładnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych, lekko je dociskając, aby panierka dobrze przylegała.
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C, tryb góra-dół.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej kostki tofu tak, aby nie stykały się nawzajem.
Pieczemy tofu w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20–25 minut. W połowie czasu pieczenia delikatnie przewracamy kostki na drugą stronę, aby równomiernie się zarumieniły z każdej strony.
Pomidorki kroimy na mniejsze kawałki. Ogórka kroimy na cienkie plastry lub półplastry.
W miseczce mieszamy składniki sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny wedle uznania.
W misce układamy mix sałat, pokrojone warzywa i tofu. Całość polewamy przygotowanym sosem.
Danie podajemy z pieczywem. Pieczywo możemy opiec w opiekaczu do zrumienienia lub na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.