Chrupiące quesadillas z guacamole

Chrupiące quesadillas z guacamole

Quesadilla, czyli chrupiąca, podpiekana tortilla wypełniona roztopionym serem to popularne danie kuchni meksykańskiej. My proponujemy podać ją w wersji pełnowartościowego posiłku – czyli z dodatkiem sosu guacamole na bazie awokado i pomidorów oraz kukurydzą. Dzięki temu quesadilla zyskuje dodatkowe źródła błonnika i przeciwutleniaczy. A Ty możesz cieszyć się prawdziwie hipnotyzującym smakiem kuchni meksykańskiej w zdrowym wydaniu. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na chrupiące quesadillas z guacamole – smacznego!

15 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,33/5
(z 6 ocen)
Chrupiące quesadillas z guacamole
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

574 kcal Kalorie
30 g Białko
26 g Tłuszcze
59 g Węglowodany
1375 mg Sód
14 g Błonnik

Składniki

Tortilla:

2
sztuki tortilli pełnoziarnistej
120 g
4
plastry sera gouda
60 g
12
plastrów szynki z kurczaka
120 g
1
sztuka pomidora
160 g
30 g
 miksu sałat
0,5
opakowania kukurydzy konserwowej
120 g
0,5
łyżeczki oregano
1,5 g
0,5
łyżeczki bazyli
2 g

Guacamole:

1
sztuka awokado
140 g
1
sztuka cebuli
80 g
2
łyżki soku z limonki
12 g
0,5
garści kolendry
2 g
0,5
sztuki pomidora
85 g
0,5
sztuki papryczki chilli
10 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
szczypta soli
0,26 g
1
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

574 kcal Kalorie
30 g Białko
26 g Tłuszcze
59 g Węglowodany
1375 mg Sód
14 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Awokado przekrajamy na pół, wydrążamy i rozdrabniamy widelcem.

2

Pomidora kroimy w drobną kostkę, pozbywając się gniazd nasiennych. Cebulę, kolendrę i chilli drobno siekamy.

3

Awokado, czosnek przeciśnięty przez praskę, pomidora, cebulę, kolendrę, sok z limonki, chilli, sól oraz pieprz mieszamy. Odstawiamy gotowe guacamole do lodówki.

4

Rozgrzewamy patelnię.

5

Na połowie tortilli układamy: sałatę, wędlinę, plasterki pomidora, odcedzoną kukurydzę konserwową oraz starty ser żółty. Posypujemy oregano i bazylią.

6

Tortillę składamy na pół i podpiekamy z obu stron do zarumienienia.

7

Gotową tortillę podajemy z guacamole.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.