Chłodnik z rzodkiewek

Chłodnik z rzodkiewek

Lubisz odkrywać nowe smaki? Mamy coś dla Ciebie! Nasz przepis na chłodnik z rzodkiewek to idealny pomysł na kreatywny letni obiad – perfekcyjny dla osób, które lubią wyraziste smaki. Sekret tej orzeźwiającej zupy tkwi w połączeniu dwóch mocnych smaków: rzodkiewki i czosnku. Całość dopełniają jeszcze świeże liście koperku i szczypiorku, a także jogurt, który świetne przełamuje ostry smak zupy. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
8,00/5
(z 2 ocen)
Chłodnik z rzodkiewek
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

604 kcal Kalorie
35 g Białko
28 g Tłuszcze
61 g Węglowodany
1471 mg Sód
13 g Błonnik

Składniki
17
sztuk rzodkiewek
255 g
1
szklanka bulionu warzywnego
250 g
0,5
opakowania jogurtu greckiego
200 g
1
opakowanie jogurtu skyr
150 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
ząbek czosnku
6 g
4
łyżeczki szczypiorku
20 g
4
łyżeczki koperku
16 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
kromki chleba żytniego razowego
60 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

604 kcal Kalorie
35 g Białko
28 g Tłuszcze
61 g Węglowodany
1471 mg Sód
13 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Czosnek drobno siekamy. Rzodkiewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kilka rzodkiewek możemy pokroić w plasterki i pozostawić do dekoracji.

2

W garnku rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy czosnek do zarumienienia. Następnie wlewamy bulion warzywny i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy rzodkiewki, szczypiorek i koperek, dokładnie mieszamy i wyłączamy palnik.

3

Bulion pozostawiamy do przestudzenia, gdy będzie chłodny, dokładnie mieszamy z jogurtami. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

4

Gotowy chłodnik podajemy z pieczywem. Jeśli pozostawiliśmy kilka rzodkiewek, to dekorujemy danie plasterkami warzyw.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.