Chłodnik z rzodkiewek
Lubisz odkrywać nowe smaki? Mamy coś dla Ciebie! Nasz przepis na chłodnik z rzodkiewek to idealny pomysł na kreatywny letni obiad – perfekcyjny dla osób, które lubią wyraziste smaki. Sekret tej orzeźwiającej zupy tkwi w połączeniu dwóch mocnych smaków: rzodkiewki i czosnku. Całość dopełniają jeszcze świeże liście koperku i szczypiorku, a także jogurt, który świetne przełamuje ostry smak zupy. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
17
|
sztuk rzodkiewek
255 g
|
1
|
szklanka bulionu warzywnego
250 g
|
0,5
|
opakowania jogurtu greckiego
200 g
|
1
|
opakowanie jogurtu skyr
150 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
4
|
łyżeczki szczypiorku
20 g
|
4
|
łyżeczki koperku
16 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Czosnek drobno siekamy. Rzodkiewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kilka rzodkiewek możemy pokroić w plasterki i pozostawić do dekoracji.
W garnku rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy czosnek do zarumienienia. Następnie wlewamy bulion warzywny i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy rzodkiewki, szczypiorek i koperek, dokładnie mieszamy i wyłączamy palnik.
Bulion pozostawiamy do przestudzenia, gdy będzie chłodny, dokładnie mieszamy z jogurtami. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Gotowy chłodnik podajemy z pieczywem. Jeśli pozostawiliśmy kilka rzodkiewek, to dekorujemy danie plasterkami warzyw.